VIDEO | Martin Gernát na Súkromnej strednej športovej škole ELBA

4346x
01. Máj 2022
Debata s Martinom Gernátom na ELBE
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na besedu, ktorá sa konala v Súkromnej strednej športovej škole (SSŠŠ) ELBA prijal pozvanie olympijský medailista Martin Gernát, ktorý zavítal do svojho rodného mesta Prešov, aby sa podelil so žiakmi (nielen) o svoje zážitky z olympijských hier.
 
Martin ako bývalý študent športovej školy okrem toho „Elbákom“ porozprával o svojich hokejových začiatkoch a kariére. Prezradil aj to, ako prebiehala olympiáda a oslavy úspechu. Priniesol so sebou aj bronzovú medailu z Pekingu, ktorú si v závere diskusie mohli žiaci obzrieť a vyfotiť sa.
 
Rád prijal pozvanie 
 
„Je to česť samozrejme dostať takúto pozvánku a prísť porozprávať mladším študentom o tom ako prebiehala moja kariéra, ako sme prežívali samotný úspech, či oslavy alebo ako prebiehala celá olympiáda,“ povedal čerstvo 29-ročný hokejista.
 
Známy hokejista zároveň zhodnotil duálny projekt školy ako výborný, pretože sa tak žiaci okrem naberania vedomostí vedia venovať aj športu, ktorý ich baví. Okrem toho žiakov motivoval v ich štúdiu.
 
„Projekt športovej školy je výborný, pretože umožňuje športovať, a zároveň sa pripravovať na štúdium. Nie každému sa podarí ostať pri športe, potom tá druhá možnosť je to štúdium. Som veľmi vďačný, že mám vyštudovanú športovú školu aj s maturitou, pretože človek nikdy nevie kedy príde k zraneniu, a preto je dôležité, aby to vzdelanie mal,“ uviedol Martin Gernát.
 
 
Práve motivovanie žiakov bolo aj zámerom vedenia školy k besede s úspešným športovcom. „Spomínal som, že ako vieme naložiť s úspechom našich mladých hokejistov, aby sme čo najlepšie využili a spropagovali medzi našou mládežou, ktorá potrebuje vidieť, že sa oplatí dobre študovať, učiť sa jazyky, mať disciplínu, vedieť si zariadiť v živote svoj poriadok a mať zdravú ambíciu čosi dokázať, prekonať sám seba, no a mať k tomu aj športové šťastie,“ spomenul zriaďovateľ škôl ELBA Emil Blicha.
 
„Naši športovci bojujú za nás. Malé Slovensko dokáže poraziť Ameriku v hokeji. To sú fantastické výkony. Neuveriteľné výkony, ktoré si málokto uvedomuje. Naša mládež musí mať perspektívu, musí mať vzory a ten vzor sme dnes mali možnosť vidieť,“ dodal riaditeľ školy Juraj Skrip.
 
Študenti si prišli na svoje
 
Elbákov počas besedy zaujímali odpovede na rôzne otázky. Bolo vidieť, že ich diskusia zaujala.
 
„Pre mňa, ako reprezentantku v zimných športoch to je veľmi zaujímavé a určite mi dodal motiváciu ďalej trénovať a venovať sa môjmu športu,“ poznamenala študentka školy a majsterka Slovenska v rýchlokorčuľovaní Emma Hympánová.
 
„Rozprával aké mal sezóny, že môžu byť pády, ale veľa namotivoval, keď vravel, že treba začať odznova a treba makať, že aj škola je dôležitá,“ povedal Benjamín Ciman, žiak športovej školy.
 
„Určite to je veľká motivácia vidieť takúto osobnosť, ktorá bola na tých vyšších leveloch súťaží,“ uviedla zase úspešná kickboxerka Nina Podhradská.
 
„Myslím si, že to bol veľmi dobrý program pre celú školu aj všetkých, ktorí sa na tomto zúčastnili. Hlavne mne osobne ako hokejistovi to dalo veľkú motiváciu do mojej kariéry pracovať, aby som dosiahol niečo podobné ako Gery,“ zdôraznil ďalší z účastníkov besedy Filip Gáll.
 
Bronzový olympijský medailista odovzdal v závere debaty budúcim reprezentantom aj pár trefných rád, ktorými im dodal motiváciu nielen v športe, ale aj v štúdiu. „Odkázal by som asi to, nech veria sami v seba a nech pokračujú v tom čo robia. Kariéra je stále hore-dole, človek nikdy nevie, čo sa udeje, no keď budú veriť v to, čo chcú dosiahnuť, tak to dosiahnu,“ dodal Martin Gernát.
(14:50, red)
Diskusia
Pridať komentár