VIDEO | Špeciálna materská škola na Spojenej škole Pod papierňou v Bardejove

1446x
29. Apríl 2022
Špeciálna materská škola
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Špeciálna materská škola je jednou z organizačných zložiek Spojenej školy, Pod papierňou 2671 v Bardejove. Jej súčasťou sú triedy pre detimentálnym postihnutím a inými pridruženými poruchami (porucha reči, pohybového aparátu, zraku a iné) a triedy pre deti s poruchou autistického spektra s mentálnym postihnutím s poldennou prevádzkou v troch triedach.
 
Harmonický rozvoj dieťaťa 
 
Výchova a vzdelávanie detí v týchto triedach vychádza zo Školského vzdelávacieho programu, v rámci ktorého sa škola snaží o všestranný harmonický rozvoj dieťaťa, jeho individualitu a o zabezpečenie jeho spokojnosti.
 
Zároveň sa zameriava na kompenzovanie poškodených zručností a schopností detí, zníženie výskytu druhotných problémov (napr. správania sa), rozvíjanie sociálnych zručností a komunikačných schopností detí, či korigovanie ich neadekvátneho správania sa.
 
Škola ponúka aj možnosť logopedickej a rehabilitačnej starostlivosti poskytovanej kvalifikovanými odborníkmi.
 
 
Organizačný proces v špeciálnej materskej škole je rozdelený do 4 častí: hry a hrové činnosti, zdravotné cvičenia, edukačná aktivita a pobyt vonku.
 
Hry a hrové činnosti ponúkajú deťom možnosť vybrať si hrovú činnosť, ktorú majú radi ako napríklad hrová činnosť na koberci s puzzle, stavebnicou, či inými hračkami, hry na rozvoj jemnej motoriky, námetové hry a mnohé iné, ktoré sú vždy učiteľom riadené.
 
Edukačná aktivita
 
Súčasťou zdravotných cvičení sú hudobno-pohybové hry, tanec, cvičenie zamerané na jednotlivé časti tela, využívanie balančnej dosky či rehabilitačného chodníka, ktoré podporujú predovšetkým rozvoj hrubej motoriky, základných lokomočných pohybov, podporu laterality a správneho dýchania detí.
 
Hlavnou časťou denného režimu v špeciálnej materskej škole je edukačná aktivita. Tú tvoria činnosti zamerané na rôzne oblasti výchovy – jazyk a komunikáciu, matematiku a prácu s informáciami, človek a príroda, človek a spoločnosť, človek a svet práce, umenie a kultúru, zdravie a pohyb.
 
V rámci nich sú rozvíjané grafomotorické zručnosti dieťaťa, poznávanie základných geometrických tvarov, farieb, číselného radu a hudobno-pohybových aktivít.
 
Pobyt vonku 
 
Poslednou súčasťou denného režimu je pobyt vonku. Ten je zameraný na zvládnutie sebaobslužných činností (obliekanie, obúvanie sa), rozvoj pohybových a telesných zdatností detí, počas ktorých nadobúdajú radosť k pohybu a učia sa zásadám ochrany vlastného zdravia.
 
Činnosti vonku zahŕňajú prechádzky, pobyt na detskom/dopravnom ihrisku, manipulovanie s rôznym náčiním a voľné pohybové hry. Deťom je počas pobytu v materskej škole zabezpečené aj stravovanie (desiata, obed) a pitný režim.
 
V rámci neho sú zabezpečené nápoje – pitná voda, čaj, ovocná šťava –podávané v školskej jedálni. Deti sú vedené k správnym stravovacím návykom a kultúrnemu stolovaniu. Nakoľko naša škola ponúka široké spektrum aktivít s individuálnym prístupom, radi Vás v nej uvítame.
 
Srdečne Vás pozývame na zápis do špeciálnej materskej školy, ktorý sa uskutoční od 1. mája 2022 až do naplnenia kapacity priestorov.
(10:55, r)
Diskusia
Pridať komentár