Technická univerzita v Košiciach chce vytvoriť európsku univerzitu

814x
28. Apríl 2022
Spoluprácu plánuje aj s piatimi zahraničnými univerzitami
Technická univerzita v Košiciach
 
Technická univerzita (TUKE) v Košiciach dnes organizuje stretnutie s rektormi a zástupcami piatich univerzít z krajín Európskej únie, na ktorom diskutujú o realizovaní projektu spoločnej európskej univerzity s názvom Ulysseus. Rektori na dnešnom štvrtkovom stretnutí budú hodnotiť a rozoberať doterajšiu spoluprácu. 
 
Zhodnotením doterajšej spolupráce a prípravou ďalších aktivít. Súčasťou univerzity TUKE je Univerzita v Seville, Janove, Cote d’Azur a Univerzita aplikovaných vied Haaga-Helia. Spolupracuje s ňou taktiež aj Manažérske centrum Innsbruck v Rakúsku. 
 
Cieľom tohto zoskupenia univerzít je posilniť snahy jednotlivých partnerov či kvalitu výučby, vzdelania, výskumu a inovácií. Takto chcú zabezpečiť mobilitu mladých ľudí.
 
 V pláne je skvalitniť metódy aplikovanej umelej inteligencie
 
"Spojili sme to na báze excelentnosti. Oblasti, ako sú metódy aplikovanej umelej inteligencie, digitalizácie a ďalšie, sú v podstate našimi prioritami, lebo sú spoločným menovateľom všetkých disciplín, a práve tu sa chceme ešte skvalitniť," uviedol rektor TUKE Stanislav Kmeť. 
 
Študentom by sa otvorili dvere aj do ostatných zahraničných univerzít, kde by by získali dvojité diplomy. 
 
„Absolvent by mal súčasne diplom z Košíc a taktiež z danej zahraničnej univerzity, čo je veľmi dôležité, lebo to zvyšuje jeho kredit v európskom priestore a vie sa hocikde zamestnať," dodal rektor. 
 
 Knižnica TUKE
 
Dôležité je, aby sa zosúladila legislatíva v jednotlivých krajinách. Summit v Košiciach s názvom Ulysseus sa zaoberá aktivitám aliancie v súvislosti s prípravou spoločných študijných programov a uznávanie diplomov. Vedci majú príležitosť zdokonaliť výskumnú a projektovú spoluprácu. 
 
Jej súčasťou je tiež založenie študentskej asociácie i ďalšie projektové činnosti. Európske univerzity sú iniciatívou Európskej komisie, ktorej víziou je vytvorenie sietí univerzít v celej EÚ vytvorených zdola nahor. 
 
Prispeli by tak ku konkurencieschopnosti európskych univerzít vo svete. Momentálne pôsobí v rámci EÚ 41 aliancií európskych univerzít, ktoré sú podporované programom Erasmus+.
(9:12, red)
Diskusia
Pridať komentár