Východoslovenské múzeum v Košiciach oslávi 150. výročie založenia

645x
27. Apríl 2022
Východoslovenské múzeum v Košiciach predstaví najvzácnejšie darované exponáty 
 Východoslovenské múzeum vystaví najcennejšie darované predmety už zajtra
 
Pri príležitosti 150. výročia založenia Východoslovenského múzea v Košiciach sa bude konať 28. apríla expozícia s názvom Dary a darcovia, kde múzeum odprezentuje jeho najcennejšie darované predmety.  
 
Cieľom tejto prezentácie je pripomenúť dôležitosť skutku darovania, ktorý toto múzeum od jeho začiatkov sprevádza doteraz. Výstava ponúkne náhľad do vzniku a okolností založenia Hornouherského muzeálneho spolku v roku 1872.
 
Expozícia bude rozčlenená do daných časových období. Odprezentuje tiež jednotlivé osobnosti, ktoré stáli pri založení múzea. Z údajov knihy darovaných predmetov vybrali k prezentácii najlepšie zbierkové exponenty. 
 
Predstavia sa taktiež aj samotní darcovia predmetov, medzi ktorých patril aj košický biskup Žigmund Bubics či gróf Alexander Dessewffy. 
 
 Východoslovenské múzeum oslávi 150. výročie založenia
 
„Medzi pozoruhodné exponáty patria skvostné intarzované nábytky, truhlice, olejomaľby, rytiny, fotografie, ale aj staré hračky, písomnosti, pečatidlá, zbrane alebo aj preparované zvieratá, herbáre, minerály,“ uviedla kurátorka výstavy Uršula Ambrušová Tajkov.
 
Slávnostné otvorenie expozície sa koná vo štvrtok 28. apríla o 16.00 hodine v Historickej účelovej budove Východoslovenského múzea.
 
Pre širokú verejnosť bude výstava k dispozícii do konca marca 2023. Počas nej sú pripravené rôzne sprievodné podujatia. K expozícii vydali výberový katalóg zbierok. 
(16:00, red)  
Diskusia
Pridať komentár