VIDEO | Východniari si pripomenuli Svetový deň Zeme

1298x
26. Apríl 2022
V Košiciach oslávili Svetový deň Zeme bohatým programom
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Mesto Košice si pri príležitosti Svetového dňa Zeme pripravilo pre školy a širokú verejnosť bohatý program v mestskom parku. 
  
„Je dôležité, aby sme už u detí v mladšom veku vzbudili záujem o podporu zdravého prostredia. Zo skúsenosti viem, že čím skôr sa deti podchytia, o to skôr si to prenesú aj do dospelosti a uvedomujú si dôležitosť triedenia odpadu či rôznych iných opatrení, ktoré súvisia so starostlivosťou o zeleň. Sme radi, že aj takýmto spôsobom vieme svojou troškou prispieť a pomôcť školám zážitkovým spôsobom deti vzdelávať,“ uviedol Peter Sasák, referent pre styk s verejnosťou SMsZ.
 
Množstvo atrakcii pre deti 
 
Žiaci si vysúšali rôzne pripravené atrakcie, v ktorých nazbierali množstvo skúsenosti a znalosti o prírode. 
 
„Veľmi sa mi páčilo búchanie klincov a staval som búdku pre vtáčiky,“ zhodnotil žiak školy.
 
„Najviac ma zaujalo, že sa v Česku vyrába protilátka, pomocou ktorej sa zbavíte imela a taktiež ma zaujala elektrická motorová píla,“ poznamenal návštevník podujatia.
 
„Dozvedela som sa, že stromy môžu žiť aj tisíc rokov,“ uviedla ďalšia žiačka.
 
„Páči sa mi, že sa ľudia takto starajú o prírodu a že ich to zaujíma. Dozvedela som sa, že v Česku je protilátka proti imelu a nevedela som, že netopiere sú až také malé,“ poznamenala návštevníčka podujatia.
 
„Ukazovali nám búdky pre netopiere, ktoré boli s veľmi úzkym otvorom, čo ma prekvapilo, pretože som si myslela, že sú netopiere väčšie,“ reagovala jedna zo žiačok.
 
„V rámci Dňa Zeme sme im predstavili našu kompostáreň, kde vyrábame kompost a spracúvame biologický odpad z mesta. Aby si vedeli predstaviť, kde končí tráva, ktorú kosíme alebo konáre, ktoré orežeme a videli aj proces kompostovania, s čím začína, čo je konečný výsledok,“ uviedol P. Sasák.
 
Zelená škola 
 
Dňa Zeme sa zúčastnili aj žiaci zo Súkromnej základnej školy Slobody, na ktorej prebieha vyučovanie environmentálnych predmetov.
 
„Naši žiaci sa priučia niečo nové o stromoch a prírode. Prostredníctvom našej zelenej školy sa k nim snažíme dostať informácie o prírode cez environmentálne predmety, ktoré naša škola ponúka,“ informovala Martina Mladšíková, učiteľka zo Súkromnej základnej školy Slobody 1.
 
Iniciátori podujatia veria, že deťom poskytli informácie, vďaka ktorým získali nové znalosti a návyky k prírode. Dúfajú, že sa s nimi stretnú opäť o rok.
(15:50, Radoslava Podubinská)
Diskusia
Pridať komentár