Prezidentka dnes navštívila Prešov

4919x
26. Apríl 2022
Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Prešov
 V pláne prezidentky bola aj dnešná návšteva mesta Prešov
 
V centre mesta privítal prezidentku predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a primátorka mesta Andrea Turčanová. V Inovačnom partnerskom centre viedli rozpravu o témach, ktoré sú v samospráve aktuálne.
 
Prezidentka v tomto týždni úraduje na východe Slovenska. Dnes sa zaoberala hlavne rastom cien s dopadom na život občanov, novým stavebným zákonom, duálnym vzdelávaním v Prešovskom kraji, integrovaním ukrajinských odídencov i zlepšením infraštruktúry.
 
„Zhodli sme sa na tom, že je fajn, že opatrenia už prišli, ale naozaj tým, že boli opomenuté viaceré kategórie občanov, túto debatu nemôžeme považovať za ukončenú," skonštatovala prezidentka. S primátorkou mesta Prešov a predsedom Prešovského samosprávneho kraja debatovali o aktuálnej sociálnej situácii, ktorá súvisí so zdražovaním.
 
 Prezidentka na východe absolvovala návštevy viacerých inštitúcií
 
„Požiadala som pani prezidentku o to, aby samosprávne energie boli regulovateľné, pretože by nám to veľmi pomohlo. Ceny energií v našich školách a v mestských budovách sa zvýšili a nikto negarantuje stropy. Podarilo sa to v sociálnych zariadeniach, ale žiaľ, nie v ostatných mestských zariadeniach, ktoré spravujeme ako samospráva," vysvetlila Turčanová.
 
Určenie stropu cien by podľa prezidentky samosprávam veľmi pomohlo. Túto tému je však nutné prekonzultovať s ministrom hospodárstva. „Rozumiem, že štátny rozpočet sa nedá napínať donekonečna, ale myslím, že vzhľadom na to, že sa mnohé kroky so sociálnou pomocou budú diať, ako sú daňové bonusy, budú mať dopad na rozpočty samospráv. A toto všetko treba zohľadniť v komplexnom pohľade na samosprávy," uviedla Čaputová.
 
 
 Prezidentku privítali v krojoch s chlebom a soľou
 
Mestu už zvyšovanie cien stavebných materiálov spôsobilo odstúpenie niektorých firiem od realizácie zazmluvnených stavieb.
 
„Upriamili sme pozornosť prezidentky na zdĺhavú administratívnu kontrolu, ktorá spôsobuje to, že ak sa bude pridlho kontrolovať pred aj po súťaži, môže dôjsť k tomu, že znova nebudú platiť tie ceny, ktoré sa vysúťažili," upozornila Turčanová.
 
„V najbližších dňoch po návrate do Bratislavy chcem rokovať s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie, aby usmernením bolo možné dodatkovať existujúce zmluvy, ktoré by zohľadnili už prebehnuté verejné obstarávania a nárast cien energií a stavebných materiálov," reagovala prezidentka.
 
 Rokovalo sa aj o zdražovaní 
 
Predmetom rokovaní bol aj presun kompetencií pri riadení eurofondov na krajské samosprávy.
 
"Boli by sme veľmi radi, ak by sme boli lídrom nielen v čerpaní, ale aj procesingu v jednotlivých eurofondových výzvach. Proces, ktorý máme momentálne nastavený je veľmi zdĺhavý, pomalý,“ upozornil župan Milan Majerský.
 
 Návšteva Strednej odbornej školy gastronómie a služieb v Prešove
 
“Viem si to predstaviť. Samosprávy oveľa efektívnejšie vedia vykonávať verejnú správu. Je to dlhodobá skúsenosť. Jednoznačne sa to ukázalo počas manažovania kríz, či už pandemickej, alebo utečeneckej," doplnila Čaputová.
 
Okrem rokovania s predstaviteľmi samospráv navštívila prezidentka aj Strednú odbornú školu gastronómie a služieb v Prešove, spoločnosť Spinea v Haniske i vojenský výcvikový priestor v Kamenici nad Cirochou – Valaškovciach.
(15:45, red)
Diskusia
Pridať komentár