Vrtné práce v Čižaticiach sa skončili o mesiac skôr

1209x
26. Apríl 2022
Budú mať Košičania aquapark?
 Tlačová beseda 
 
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, informoval o výsledkoch vrtných prác na tlačovej besede spolu s Michalom Cehlárom a Stanislavom Jackom z Ústavu geovied Fakulty BERG.
 
Práce mali trvať o mesiac dlhšie, no skončili skôr. Zo slov predsedu KSK boli tieto práce úspešné a výsledky sú vynikajúce.
 
„Teplota vody je 123,6 stupňa. Preliv vody, teda prietok vody, ktorý vyviera na povrch bez použitia technológií je 50-tisíc litrov za hodinu. To znamená nejakých 14 litrov na sekundu. Prvé výsledky o zložení vody hovoria o tom, že táto voda sa bude dať využiť aj na zdravotné účely. Obsahuje bróm, jód a sodík draselný, chlorid sodný a ďalšie prvky, ktoré sa budú môcť využiť v aquaparku, čo je prioritný projekt Košického samosprávneho kraja.“
 
 Vrtné práce v Čižaticiach
 
K výstavbe aquaparku bohate postačuje 50 stupňová voda. Oveľa vyšší je aj prietok, ktorý by postačoval na vybudovanie aquaparku. Na začiatku nepočítali s tak veľkými a širokými funkciami využitia. Výsledky teda hovoria, že pre stavbu aquaparku je to ideálne. 
 
Dnes sa na Fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií začali rozbory a výsledky o detailnej štruktúre vody a prietoku budú známe do pár mesiacov. Po týchto záveroch začne štúdia o energetických využitiach vrtu do budúcna. 
 
„Momentálne prichádza tretia fáza výskumu, kedy budeme musieť tento kolektor spoznať, čiže musíme presne zistiť, aká je štruktúra, aké sú vlastnosti v čase, ako sa bude meniť výdatnosť vody, ako sa bude meniť teplota, ako sa bude meniť chemizmus,“ uviedol Michal Cehlár.
 
Štvrtá fáza predstavuje energetické ohodnotenie. Na základe toho im výskum ukáže, v akých pásmach bude voda využiteľná.
(14:00, red) 
Diskusia
Pridať komentár