Stavbu košickej R2 slávnostne odklepli

1457x
26. Apríl 2022
Stavba košickej R2 slávnostne odklepnutá, tranzit pôjde naokolo Košíc v roku 2025 
 Zahájenie výstavby prišla poklepať aj prezidentka SR
 
Národná diaľničná spoločnosť zahájila výstavbu vyše 14 kilometrov dlhej rýchlocesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany slávnostným poklepaním základného kameňa stavby. Vo výsledku prepojí tento úsek diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R4. Zároveň bude úsek súčasťou medzinárodného koridoru Via Carpatia. Výstavba košickej R2 bude stáť približne 132 miliónov eur, financovanie je zabezpečené z prostriedkov EÚ.
 
Aktuálne budovaný košický úsek R2 začína v križovatke Košice – Juh napojením na už postavenú rýchlostnú cestu R4 a končí v mimoúrovňovej križovatke Hrašovík, ktorá sa pripája na D1 Budimír – Bidovce.
 
Proces výstavby začal vytýčením staveniska, výrubom stromov, odlesnením, odstránením ornice a mačiny. Následne začneme prekladať existujúce inžinierske siete a pustíme sa do zemných prác.
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Ochrana životného prostredia je prioritou 
 
V rámci kompenzačných opatrení je navrhnutá revitalizácia časti mokrade, upravíme vodné plochy, jazierka a tône. Súčasťou stavby bude aj most určený pre prevedenie vody zo severnej na južnú časť mokrade a prepojenie populácie drobných stavovcov.
 
Ďalším environmentálnym prvkom budú zriadené navádzacie bariéry pre žaby, aby sa im zamedzil vstup na vozovku. V úseku mokrade a v úseku mostu ponad Hornád budú vybudované zábrany proti kolíziám vtákov a netopierov.
 
 
 Vizualizácia košickej R2
 
Tony zaujímavého textu na kosicenaokolo.sk
 
Za účelom transparentného informovania motoristickej verejnosti sme vytvorili špeciálnu webstránku. Na webe www.kosicenaokolo.sk budú dominovať najmä aktuálne informácie o postupe a progrese prác.
 
Pre odbornú a laickú verejnosť budeme prinášať exkluzívne videá z výstavby, ale aj rozhovory so stavebnými expertami podieľajúcimi sa na výstavbe tohto najdôležitejšieho dopravného diela na východnom Slovensku.
 
 
R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany v číslach:
 
14,2 km
 
13 mostov
 
3 križovatky
 
7,2 km protihlukových stien
 
52 preložiek inžinierskych sietí
 
2,5 miliónov m3 odkopanej a navezenej zeminy
 
2 milióny ton odťaženého kameňa
 
132,5 milióna eur
 
(11:00, Eva Žgravčáková)
 
Diskusia
Pridať komentár