Koronakríza, rómska problematika a konflikt na Ukrajine

946x
26. Apríl 2022
Cieľom akcie je prepájať, integrovať a rozvíjať partnerstvá
 
 Prešovský samosprávny kraj je tretím v poradí
 
Podpora podnikateľského prostredia, spolupráca so zahraničím a rozvoj slovenského exportu. To je hlavný motív podujatia Z regiónov do sveta, ktorým Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí prišlo na dva dni do Prešovského samosprávneho kraja.
 
Prešovský samosprávny kraj (PSK) je už po nitrianskom a trnavskom vyššom územnom celku tretím v poradí, ktorý je v rámci iniciatívy Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ) zahrnutý vo formáte cyklických podujatí Z regiónov do sveta. Jeho cieľom je podporiť slovenský export a pomôcť domácich firmám presadiť sa v zahraničí.
 
Zástupcovia viacerých štátnych rezortov, samosprávy a verejného sektora v tejto súvislosti diskutovali v pondelok (25.4.) v Prešove v rámci okrúhleho stola s malými a strednými podnikateľmi, ale i zástupcami akademickej obce a neziskového sektora.
 
 Ide o historicky prvý takýto formát, kde sa stretli zástupcovia rezortu s krajom 
 
„Naša aktivita je zameraná na ekonomickú diplomaciu a máme ako rezort snahu otvárať dvere a prichádzať s ponukou do jednotlivých regiónov Slovenska, kde chceme pomôcť a komunikovať najmä s malými, strednými podnikateľmi a mikrofirmami. Zároveň chceme vytvárať príležitosti smerom k zahraničiu. Na rezorte máme na to vhodné nástroje, posilnili sme podnikateľské centrum a zároveň máme sieť zastupiteľských úradov v 68 krajinách svetov a vieme prepájať, integrovať a rozvíjať spoluprácu a partnerstvo,“ povedala na stretnutí štátna tajomníčka MZVEZ Ingrid Brocková.
 
V Prešovskom kraji rezort otvára aj ďalšie témy
 
„Je to jednak koronakríza, taktiež rómska problematika a konflikt na Ukrajine, keďže je PSK na hranici s Ukrajinou a čelí obrovskému náporu utečencov,“ dodala I. Brocková.
 
  Aktivita je tiež zameraná na ekonomickú diplomaciu
 
Aktéri stretnutia sa zaoberali viacerými témami, už spomínanou pomocou na Ukrajine, marginalizovanými komunitami, duálnym vzdelávaním, dobrovoľníctvu, prepájaním vzdelania s praxou či problémami, ktorými čelia regionálne firmy. V rámci podujatia boli odovzdané ďakovné listy desiatim neziskovým a mimovládnym organizáciám za pomoc na Ukrajine.
 
„Toto podujatie je pre Prešovský samosprávny kraj veľmi významné. Ide o historicky prvý takýto formát, kde sa stretli zástupcovia rezortu s krajom a s ďalšími zástupcami vzdelávacích inštitúcií, ale najmä podnikateľskej sféry, ktorá u nás generuje pracovné miesta. Ak bude spolupracovať štátna správa, regionálna správa a miestna samospráva, sme na najlepšej ceste, aby sme nad problémami, ktoré nás trápia, zvíťazili,“ uviedol prešovský župan Majerský.
 
 Navštívia aj podnikateľské subjekty a spoločnosti 
 
Hlavnou devízou pre rozvoj kraja je prírodné a kultúrne dedičstvo
 
„Sme jeden z najnavštevovanejších samosprávnych krajov v rámci Slovenska, keďže tu máme Vysoké Tatry, Poloniny, veľa ďalších prírodných a kultúrnych krás, a toto je hodné toho, aby aj tam boli vytvárané pracovné miesta, aby sme otvorili brány kraja pre zahraničných turistov a tú krásu 'vyviezli' do zahraničia,“ dodal M. Majerský.
 
Akcia Z regiónov do sveta pokračovalo stretnutím na pôde Ústavu rómskych štúdií na Prešovskej univerzite a prešovskej firmy Spinea.
 
Dnes (26.4.) zástupcovia MZVEZ a PSK navštívia ďalšie podnikateľské subjekty a spoločnosti v regióne Šariš a Spiš, konkrétne Obuv špeciál v Bardejove, Agrokarpaty Plavnica, Passel Slovakia v Poprade – Matejovciach a Chemosvit Fibrochem.
(10:40, Daša Jeleňová) 
Diskusia
Pridať komentár