VIDEO | Študenti vymysleli zubnú pastu v tabletách

2387x
19. Apríl 2022
Šikovní študenti z Košíc
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Košickí študenti z Gymnázia Poštová vymysleli zubnú pastu v tabletách. S týmto vynálezom sa zúčastnili Veľtrhu podnikateľských talentov, na ktorom obsadili popredné miesta. Zároveň postúpili medzi školy, ktoré budú medzi sebou súťažiť o postup na medzinárodné kolo, ktoré sa uskutoční v Estónsku.
 
„Sme skupina mladých ambicióznych študentov, ktorí v rámci školského predmetu Aplikovaná ekonómia založili študentskú firmu Ligo. Našim cieľom je spríjemniť každodenný život, uľahčiť cestovanie a taktiež pomôcť životnému prostrediu,“ prezradila Hana Hvozdiková, viceprezidentka oddelenia ľudských zdrojov študentskej firmy Ligo.
 
„Stala sa nám taká nepríjemnosť, keď sme cestovali na výlet, sme našu zubnú pastu zle uzatvorili a bohužiaľ sa nám celá vytlačila na naše veci. Tak sme si povedali, že bodaj by existoval nejaký výrobok, ktorý by bol už v tuhej forme a dokázal nám vyčistiť zuby,“ vysvetlila Nina Porubänová, prezidentka študentskej firmy Ligo.
 
Zubná pasta v tabletách 
 
Celý projekt je určený pre tretiakov, ktorí teoretické zručnosti získavajú samotnou praxou. „Študenti si reálne založia firmu, predajú akcie, maximálne 100 v hodnote 5 eur za jednu. Na začiatku majú 500 eur vstupný kapitál. Musia vymyslieť produkt, musia ho predávať, musia mu urobiť marketing. Na konci musia peniaze akcionárom vrátiť na záverečnom valnom zhromaždení a takýmto spôsobom fungujú,“ uviedla Eva Wolfová, učiteľka gymnázia.
 
Celková produkcia takýchto tabliet nie je zložitá. Najdlhší proces je čakanie, pokiaľ vyrobená forma vyschne. Tablety sa vyrábajú v rôznych príchutiach.
 
Martin Palkov, ktorý má na starosti logistiku: „Najprv zmiešame tuhé a tekuté zložky, všetko rozmixujeme dokopy. Keď máme pripravenú hmotu, natlačíme ju do silikónovej formy a čakáme dva dni, pokiaľ to vyschne. Ak to vyschne, zabalíme to do fľaštičiek a výroba je hotová.“
 
„Naše tabletky sa používajú tak, že si ich dáte do úst, rozkúšete ich a zuby si vyčistíte zubnou kefkou a na záver to vypľujete. Nie je potrebné použiť veľa vody, preto je to vhodné pre cestovateľov,“ pokračovala Ema Kožejová, účtovníčka firmy Ligo.
 
„Máme vlastný eshop ligoslovakia, na ktorý máme prekliky cez sociálne siete. Náš predaj sa snažíme rozšíriť do viacerých kamenných obchodov, dúfame, že to bude možné,“ informoval Oliver Orosz, office manager.
 
„Máme rôzne príchute, mentol, broskyňu, pomaranč, jahodu a pracujeme aj na príchuti mentol – čierne uhlie, ktoré by malo mať bieliaci efekt,“ dodal Palkov.
 
Práve študenti z košického gymnázia v minulom roku vyhrali Európsky veľtrh a postúpili na svetové finále. Podobný úspech by chcela dosiahnuť aj firma Ligo.
(19:51, red)
Diskusia
Pridať komentár