VIDEO | Prešovskú univerzitu navštívil veľvyslanec z Ukrajiny

1180x
18. Apríl 2022
Na akademickej pôde diskutoval so študentmi a dobrovoľníkmi
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Prešovskú univerzitu v Prešove navštívil mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec na Ukrajine Marek Šafin. Na akademickej pôde diskutoval so študentmi a dobrovoľníkmi, ktorí vykonávajú rôznorodé aktivity týkajúce sa pomoci ukrajinským utečencom.
 
Medzi takéto aktivity patria napríklad kurzy slovenského jazyka, pomoc na hraničných priechodoch, tlmočnícke služby či vedenie športového a umelecko-kreatívneho krúžku určeného pre ukrajinské deti ubytované v univerzitných internátoch. Do mnohých z týchto aktivít sa zapájajú samotní ukrajinskí študenti, ktorých na PU študuje viac ako 900.
 
„Myslím, že je to pekný dôkaz ľudskosti a vyzretosti tých študentov, že vedia, že treba pomôcť,“ uviedol Marek Šafin, veľvyslanec SR na Ukrajine.
 
„Iste môžeme povedať, že je to samozrejme, na druhej strane ale hodnotíme to vysoko pozitívne. Je to aj demonštrácia takého ľudského spolucítenia s tými svojimi spoluobčanmi, ale myslím si, že nielen ukrajinskí, ale aj slovenskí študenti sa mnohí podieľali a podieľajú na týchto dobrovoľníckych aktivitách vo vzťahu k ukrajinským utečencom a vôbec ľuďom zasiahnutým momentálne humanitárnou krízou na Ukrajine,“ pokračoval Peter Kónya, rektor Prešovskej univerzity.
 
Rektor s veľvyslancom podpísali na pôde univerzity aj spoločné memorandum. „O spolupráci, prípadných spoločných akciách. Z nich jednou by bolo, žeby sa predstavitelia univerzity zastavili, keď už to situácia dovolí, v Kyjeve,“ povedal Šafin.
 
Rektor Kónya dodal: „Memorandum je koncipované všeobecne a ten konkrétny obsah memoranda myslím si, že bol naplnený niekoľkonásobne intenzívnejšie, než v doterajších rokoch existencie univerzity a pevne veríme, že to bude nielen takáto spolupráca pri poskytovaní pomoci týmto ľuďom zasiahnutým touto krízou a vojnou, ale aj v nasledujúcom období budeme môcť nájsť a hlavne realizovať aj ďalšie formy spolupráce v mierovom období.“
(14:16, red)
Diskusia
Pridať komentár