Národná diaľničná spoločnosť spúšťa stavbu obchvatu Košíc

1772x
14. Apríl 2022
Výstavbu obchvatu Košíc si po prvý krát môže odklepnúť aj verejnosť
 NDS zriadila špeciálnu webstránku www.kosicenaokolo.sk
 
Metropolu východného Slovenska obídete naokolo už v roku 2025. Základný kameň mimoriadne dôležitej stavby pre východné Slovensko, rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany poklepú už 25. apríla. Po prvýkrát v histórii budú mať možnosť slávnostne odklepnúť výstavbu aj bežní ľudia či fanúšikovia diaľnic.
 
Za účelom transparentného informovania širokej verejnosti o progrese stavby košickej R2 vytvorili túto špeciálnu webstránku www.kosicenaokolo.sk. Nájdete tam najčerstvejšie správy, rozhovory, fotografie a videá z tejto stavby. Pre zapojenie do súťaže o poklepanie základného kameňa postačí registrácia na odber newslettera, pričom treba zakliknúť checkbox s textom „Chcem sa zapojiť do súťaže“.
 
Košická R2 začína v križovatke Košice – Juh napojením na už postavenú rýchlostnú cestu R4 a končí napojením na v súčasnosti budovanú R2 v mimoúrovňovej križovatke Hrašovík, ktorá sa napája na D1 Budimír – Bidovce. Dĺžka rýchlostnej cesty R2 je 14,261 km.
 Časová osnova výstavby
 
Mimoúrovňová križovatka Košice – Juh je navrhovaná na etapovitú výstavbu. V rámci tejto stavby dôjde k dobudovaniu čiastočne vybudovanej križovatky, ktorá existuje v rámci úseku rýchlostnej cesty R4 Košice – Milhosť.Celý úsek R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany (I. aj II. úsek) je na komunikačný systém napojený v piatich mimoúrovňových križovatkách, a to Ludvíkov Dvor, Haniska, Košice – Juh, Krásna a Hrašovík.
 
Proces výstavby začal vytýčením obvodu staveniska, vrátane inžinierskych sietí. Potom sa upravia plochy stavebných dvorov, pripraví sa stavenisko, zrealizuje sa výrub stromov, odlesnenie, odstránenie ornice a mačiny a zdemolujú sa spevnené plochy a oplotenie. Následne sa preložia existujúce inžinierske siete a robotníci sa pustia do zemných prác.
 
Na rade bude stavba mostov a vyriešenie príslušenstva a vybavenia objektov komunikácií ako odvodnenie, verejné osvetlenie či protihlukové steny. Na záver sa nainštaluje portál dopravného značenia, vrstva vozovky, informačný systém, dopravné značenie, a taktiež sa urobia vegetačné úpravy či rekultivácia okolitého prostredia.
(14:30, red) 
Diskusia
Pridať komentár