Pozvánka na diskusiu: Zastavme ich bratia!

1177x
13. Apríl 2022
Bašta Bardejov pozýva na večernú diskusiu "Zastavme ich bratia!"
 
Nezávislá občianska iniciatíva Zastavme ich bratia! organizuje od vypuknutia vojny na Ukrajine diskusie po celom Slovensku. Najbližšia z nich sa uskutoční dnes, 13. apríla 2022, o 18:00 v Bašta Bardejov. 
 
Táto občianska iniciatíva vznikla ako reakcia na vojenský útok Ruskej federácie na Ukrajinu. Jej cieľom je organizovať diskusie s občanmi po celom Slovensku, prispievať do verejnej debaty, odpovedať na otázky a vyvracať falošné informácie. 
 
“Vojna, ktorú vyhlásilo Rusko Ukrajine, je vojnou proti Európe a každému z nás. Každý deň vidíme, ako verejný priestor zahlcujú dezinformácie a falošné správy. Chceme im čeliť a prinášať medzi ľudí tak potrebnú kultivovanú diskusiu. Odborníci na rôzne témy s týmto cieľom cestujú do väčších aj menších miest po celom Slovensku. Preto sme založili nezávislú občiansku iniciatívu a nazvali sme ju symbolicky - Zastavme ich bratia!,” hovorí Zuzana Wienk, občianska aktivistka.
 
 Diskusie organizujú po celom Slovensku
 
O diskusii
 
Ukrajina krváca. Vojna Vladimíra Putina proti nášmu východnému susedovi zmenila v krátkom okamihu celý svet. Slovensko ako nárazníková krajina čelí vlne utečencov z Ukrajiny a prejavuje obdivuhodnú solidaritu a pomoc. Prvotný šok opadáva a realita vojny sa stáva každodennou skúsenosťou.
 
Ako nepoľaviť v prejavoch solidarity s utečencami? Čo robiť a ako konať, aby sme z tejto skúsenosti vyšli ako spoločenstvo lepší a silnejší? Ako môže v tejto súvislosti pomôcť kultúra a kultúrna výmena? Má vojna Ruska proti Ukrajine aj religiózny rozmer? Prečo ruská pravoslávna cirkev podporuje vojnu?
 
Na tieto otázky sa pokúsime zodpovedať spoločne s našimi hosťami. Diskutovať budú Valerij Kupka, rusista a prekladateľ, a taktiež Peter Mihoč, evanjelický biskup. Moderátorom diskusie bude Jakub Lenart.
 
Podrobnejšie informácie nájdete na webovej stránke iniciatívy.
Tešíme sa na Vás v stredu 13. apríla o 18:00 hodine v Bašte Bardejov. Vstup je voľný.
(10:30, red)   
 
Diskusia
Pridať komentár