VIDEO | Na Radničnom námestí v Bardejove odhalili megavajce

1726x
08. Apríl 2022
Bardejovské námestie zdobí megakraslica 
 Pozrite si našu videoreportáž 
 
Na Radničnom námestí sa 8. apríla konal 8. ročník podujatia Bardejovské vajce, ktoré pripravilo Kultúrno-turistické centrum. Kraslica bola pred ôsmimi rokmi zapísaná do Slovenskej knihy rekordov.
 
Megavajce má výšku dva metre a šírku 4,2 metra. Namaľovali ho žiaci ZŠ Vinbarg, ktorí sa taktiež postarali o kultúrny program.
 
„Maľovali ho deti a celú koncepciu vajíčka vymyslela žiačka 9. ročníka, ktorá prišla s námetom, že hore a dole je škrupina, pričom horná škrupina zobrazuje Vinbarg a dolná Bardejov. Medzi tým je príchod jari, teda kvety, noty k pesničke Fašiangy Turíce,“ informoval Stanislav Pollák, zástupca riaditeľa ZŠ Vinbarg.
 
Deti mohli priniesť svoje vyzdobené vajíčka na šnúrkach, čím skrášlili okolie megavajíčka. Za každú ozdobu dostali sladkú odmenu. Na odhalenie kraslice zavítali desiatky deti materských a základných škôl.
 
Žiaci prejavili výraznú spokojnosť s podujatím
 
„Najviac sa mi tu páčil dráčik a vajce,“ povedal Šimon Rimarčík, žiak ZŠ Vinbarg.
 
„Toto vajíčko je najkrajšie na svete. Sú na ňom rôzne kvety, ročné obdobia a všeličo iné,“ uviedla druháčka Katka Maníková zo ZŠ Vinbarg.
 
„Mne sa páči najviac veľkonočné vajíčko,“ poznamenal tretiak zo ZŠ Vinbarg.
 
„Najviac sa mi páči na vajíčku, že je také pestré, a tiež že sú tam kvety a vtáci,“ uviedla žiačka Miška.
 
 Zahalené megavajce pod lipami 
 
Veľkonočná kraslica je zhotovená z polystyrénu a omietky. Jej zhotoviteľom je majster Ján Boguščiak. Opýtali sme sa aj na to, či sa vajce vyrába nanovo každý rok alebo sa mení iba vzhľad.
 
„Vajíčko je stále to isté. Stará sa nám o neho firma Bardterm, ktorá ho zrenovuje a udržuje ho v dobrej kondícii, a tak ho môže každý rok pomaľovať iná škola,“ odpovedal dráčik Ohniváčik.
 
Pri odhaľovaní vajíčka bol aj dráčik Ohniváčik a jeho mladšia sestra Plamienka.
 
„Teším sa, keď som s deťmi a môžem im robiť radosť. Sme radi, že to môžeme opäť robiť,“ uviedla dračica Plamienka.
 
Z vajíčka sa tento rok zrejme nevyliahne žiadne prekvapenie. Kraslica bude zdobiť námestie počas celých veľkonočných sviatkov.
(15:40, red)
 
Diskusia
Pridať komentár