Mesto Veľký Šariš robí veľký krok smerom k udržateľnejšej budúcnosti

1142x
08. Apríl 2022
Mesto Veľký Šariš robí veľký krok smerom k udržateľnejšej budúcnosti
 
Mesto Veľký Šariš už dlhšiu dobu naráža na problém zvýšenej frekvencie automobilovej dopravy, ktorá vyžaduje rozširovanie existujúcej cestnej siete.
 
V bezprostrednej blízkosti mesta sa stavia severný obchvat Prešova, ktorý má byť dokončený už na jar 2023. Toto riešenie dopravnej situácie bolo ľuďmi dlho žiadané, keďže má odľahčiť mestské cesty od náporu áut, no prináša aj nezamýšľané negatívne dopady pre lokálnu prírodu.
 
Nezanedbateľnou výzvou je pre mesto Veľký Šariš aj rastúci počet obyvateľstva spojený s rozsiahlou výstavbou domov.
 
 
Mesto zároveň čelí globálnej klimatickej kríze, ktorá významne ovplyvňuje životné prostredie a zdravie obyvateľov a obyvateliek. Kvalita života v meste ako ju poznáme je do značnej miery ohrozená.
 
Projekt MÚSES+ Veľký Šariš je reakciou na odhodlanie vedenia mesta čeliť týmto výzvam. Mesto si stanovilo cieľ zabezpečiť dokument, ktorý bude ponúkať komplexné zhodnotenie súčasného stavu životného prostredia a odporúčania pre jeho zlepšenie v budúcnosti.
 
Dokument bude vo výsledku praktický podklad, na ktorého základe sa mesto priblíži dlhodobo udržateľnému rozvoju a to skrz odporúčania, ktoré dokument prinesie na konkrétne projekty a aktivity aj zdroje ich financovania. “Zdravé životné prostredie povzbudzuje dobrý život ľudí,” hovorí primátor mesta Viliam Kall.
 
 
MÚSES+ je tak skratkou pre dokument o Miestnom Územnom Systéme Ekologickej Stability s pridanou spoločenskou hodnotou.
 
Projekt sa zameriava predovšetkým na prírodu, no neopomína ani turizmus, územný rozvoj a skúsenosti ľudí vo vzťahu k životnému prostrediu a rozvoju mesta a regiónu, pričom zohľadňuje ich potreby a požiadavky.
 
Mesto na tento projekt vyhradilo čiastku 70 000 eur z celkového rozpočtu na environmentálnu kompenzáciu 1,8 mil. eur.
(14:18, TS) 
Diskusia
Pridať komentár