VIDEO | Dobrovoľníci z Dlhej Lúky pomáhajú utečencom

2507x
07. Apríl 2022
Zbierka pre utečencov z Ukrajiny
 Pozrite si našu videoreportáž
 
V Dlhej Lúke sa koná druhé kolo materiálnej zbierky Bardejov pomáha utečencom. Hlavným organizátorom a koordinátorom je Vojtech Exner, ktorý oslovil skautov, cirkev a tiež utečencov. Tí im pomáhajú vynášať a následne triediť vyzbierané potraviny či hygienické potreby, ktoré poputujú utečencom ubytovaným v Bardejove.
 
„Táto zbierka nie je len o týchto dvoch položkách, ale taktiež sa snažíme zberať nejaký zdravotnícky materiál a iné potreby ako sú spacáky, žinenky alebo stany, ktoré potom poputujú na hranicu alebo do zahraničia priamo na Ukrajinu,“ informoval Vojtech Exner, hlavný iniciátor zbierky.
 
V prípade väčšieho množstva vyzbieraných potravín majú organizátori v pláne pomôcť aj iným centrám v Bardejove. Ľudia prinášajú hlavne trvanlivé potraviny.
 
„Múku, olej, jablká pre deti, vitamíny a sladkosti,“ uviedla účastníčka zbierky.
 
„Pomáhame triediť, to čo ľudia prinesú dávame do auta a snažíme sa vyzbierať čo najviac,“ poznamenal František Gura, skautský dobrovoľník.
 
„Z tejto dediny pomáha veľa ľudí, čo je veľmi dobré, pretože tí ľudia naozaj potrebujú pomoc, lebo sami si to nedokážu zabezpečiť,“ ozrejmil Ondrej Gura, skautský dobrovoľník.
 
 Dobrovoľníci pomáhajú pri zbierke
 
Priestory, v ktorých sa zbierka koná poskytla Cirkevná základná škola s materskou školou sv. Faustíny v Dlhej Lúke a Farnosť Zborov, ktorá ich má aktuálne v prenájme.
 
„Ľudia vedia pomôcť a prispieť nielen materiálne, ale taktiež vedia s nami spolupracovať a riešiť aj iné služby či potreby pre utečencov. Súvisí to najmä s jazykovými kurzmi, ktoré budeme organizovať a privítame tiež voľné ubytovacie kapacity. V neposlednom rade sa snažíme podporovať komunikáciu na úradoch a riešime umiestňovanie detí do škôl a škôlok,“ dodal hlavný iniciátor zbierky.
 
„Do Bardejova sme prišli z mesta Nikolajev. Dobrovoľníci v Dlhej Lúke nám pomáhajú nielen s potravinami, ale aj ubytovaním a prácou,“ uviedla utečenka Vita Kovenieva.
 
Ak máte záujem prispieť, môžete tak urobiť už túto sobotu od 16:00 do 18:00 hodiny.
(15:00, red)
 
Diskusia
Pridať komentár