VIDEO | Zápis prvákov na ZŠ na Komenského ulici v Bardejove

1985x
07. Apríl 2022
Slávnostný zápis prvákov
Pozrite si našu videoreportáž
 
Základná škola na Komenského ulici v Bardejove zorganizovala slávnostný zápis prvákov. Po oficiálnom zápise nasledoval kultúrny program, v ktorom starší žiaci predviedli svoje zručnosti.
 
„Sme veľmi radi, že v tomto školskom roku môžeme znova uskutočniť tento zápis naživo, pretože kvôli pandémii to za posledné dva roky nebolo možné. Mali sme už tradíciu slávnostných zápisov do prvého ročníka. Na tomto zápise môžme vidieť a prvýkrát sa stretnúť s našimi budúcimi žiakmi a rodičmi. Vieme sa s nimi porozprávať a tiež tu máme aj logopedičku, ktorá je k dispozícii v prípade, že majú rodičia nejaké otázky ohľadom rečového vývinu dieťaťa, tak sa jej môžu pýtať,“ informovala zástupkyňa riaditeľa M. Peláková.
 
Budúci prváci mali možnosť počas programu vypĺňať pracovné listy, na základe ktorých mohli pedagógovia bližšie spoznať nových prváčikov.
 
 
„Kolegyne pripravili pre všetky deti pracovné listy, v ktorých píšu rôzne zábavné úlohy. Sú smerované k tomu, aby nám povedali niečo o dieťati. Všímame si držanie ceruzky, kreslenie a reč dieťaťa, čiže je to taký prvý kontakt. Prebiehajú tiež rozhovory s rodičmi, čo je pre nás veľmi dôležité,“ dodala zástupkyňa M. Peláková.
 
O školu bol prejavený veľký záujem
 
Škola očakáva, že tento rok otvorí štyri prvácke triedy, čím by prekonala počet žiakov z minulého roka. Na škole je výnimočnosťou trieda pre intelektuálne nadaných žiakov. Tá je jedinou v tomto okrese.
 
„Vo štvrtom ročníku nám končia tri triedy, čo je okolo 60 žiakov. Veľmi radi by sme boli, ak by sme tento počet prekonali a chceli by sme otvoriť štyri triedy v prvom ročníku. Podľa toho, čo sa nám podarilo už dnes, či už teraz pri slávnostnom zápise alebo v dopoludňajších hodinách, si myslím, že tento záväzok splníme a štyri triedy v tomto školskom roku otvoríme. V našom záujme je, aby sme otvorili aj triedu pre žiakov s intelektuálnym nadaním. Takéto triedy nikde v okrese nie sú, takže sme jediná škola, ktorá takúto možnosť ponúka,“ informoval riaditeľ základnej školy J. Mika. 
 
V pestrom a zábavnom programe účinkovali žiaci športovej a jazykovej triedy. Na úvod slávnosti sa rodičom a budúcim žiakom predstavil riaditeľ a zástupkyňa školy. Starší žiaci privítali prvákov básničkou a pesničkou.
 
 Prváci vyplňujúci pracovné listy
 
Šikovní prváci sa tešia do školy
 
Prvákom sa po celý čas venovali učiteľky, ktoré im pomáhali s pracovnými listami. Budúci školáci sa už nevedia dočkať, kedy budú môcť zasadnúť do školských lavíc.
 
„Nakreslila som seba a ovládam už niektoré písmenká. Do školy sa teším a už mám aj školskú tašku,“ poznamenala budúca prváčka Ester.
 
„Teším sa na to, že sa naučím čítať. Viem vypočítať príklady, no školskú tašku ešte nemám,“ dodala druhá budúca prváčka Ester.
 
Slávnostný zápis si pochvaľovali aj samotní rodičia, ktorí sa rozhodli svoje ratolesti zapísať na túto školu.
 
„Má veľa odborov rôzneho druhu a je to dobrá škola s kvalitným personálom a vynikajúcimi podmienkami,“ pochválil rodič prváka Lukáš.
 
„Rozhodli sme sa preto, lebo tu máme aj staršiu dcéru, ktorá je v treťom ročníku a táto škola nám poskytuje to, čo potrebujeme pre nášho syna. Či už vzdelanie alebo aj zaujímavé krúžky a využitie voľného času po vyučovaní,“ zhodnotila matka žiakov Monika. 
 
Zápis je možný počas apríla
 
Zápis prvákov bude prebiehať celý apríl. Všetky podrobné informácie o zápise ponúka škola na svojej stránke. Tento rok je na prihlášku dieťaťa potrebný podpis oboch rodičov.
 
„Podľa nového zákona sú povinný obaja rodičia podpísať prihlášku a zároveň je potrebné priniesť kópiu rodného listu dieťaťa a občiansky preukaz zákonného zástupcu,“ uviedla zástupkyňa M. Peláková.
 
Škola sa už teraz teší na začiatok školského roka, v ktorom budú môcť privítať svojich prvákov v novo zrekonštruovaných triedach.
(14:35, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár