Novela zákona o cestnej premávke prinesie viacero zmien

1409x
07. Apríl 2022
Prísnejšie sankcie za prekročenie maximálnej rýchlosti a zníženie veku na vedenie nákladných vozidiel
Zmeny v cestnej premávke 

Vláda prijala novelu zákona o cestnej premávke. Ministerstvo vnútra podalo návrh, ktorým sa majú sprísniť sankcie za vážne porušenia dopravných predpisov. Vodičské oprávnenie na skupinu C a CE by ste tak mohli získať už od 18 rokov. Pri skupine D a DE by sa vek znížil na 21 rokov. Prinášame vám prehľad zmien, o ktorých plánuje parlament ešte rokovať. Novela zákona by mala vstúpiť do účinnosti od 15. júla.

Zníženie minimálneho veku na vedenie nákladných áut a autobusov
 
V súlade s európskou smernicou sa umožní udelenie vodičského oprávnenia na vedenie motorových vozidiel nákladnej a osobnej dopravy v nižšom veku, ako je v súčasnosti. Podmienkou bude absolvovanie kurzu základnej kvalifikácie.
 
Pri skupinách C a CE sa navrhuje znížiť minimálny vek z 21 na 18 rokov a pri vozidlách skupín D a DE z 24 na 21 rokov.
 
 
Držitelia vodičského oprávnenia skupiny D a DE so zrýchlenou základnou kvalifikáciou budú do dovŕšenia veku 23 rokov oprávnení len na vedenie vozidiel pravidelnej autobusovej dopravy na linke, ktorá nepresahuje 50 km.
 
Vodičské oprávnenie skupiny B bude oprávňovať jeho držiteľa viesť aj motorové vozidlá do 4,25 t s pohonom na alternatívne palivá.
 
Sankcie za telefonovanie
 
Medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom sa po novom zaradí aj držanie a používanie mobilného zariadenia a obdobných zariadení bez systému „voľné ruky“ počas vedenia vozidla.
 
 
Zvýšia sa horné hranice pokút v blokovom (zo 100 na 150 eur) i riadnom správnom konaní (z 200 na 300 eur). Za tento priestupok bude možné uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas jedného roka.
 
Sankcie za rýchlosť
 
Tvrdšie sankcie striehnu na vodičov, ktorí budú opakovane prekračovať rýchlosť, a to v obci o 50 km/h a viac, mimo obce o 60 km/h a viac. Nedodržanie najvyššej dovolenej rýchlosti sa zaradí medzi závažné spôsoby porušenia predpisov cestnej premávky.
 
Znamená to, že sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas jedného roka, kedy sa už vodič bude musieť podrobiť opatreniam ako napríklad doškoľovací kurz v autoškole, preskúšaniu odbornej spôsobilosti či preskúmaniu zdravotnej alebo psychickej spôsobilosti.
 
Pri opakovanom nedodržaní pravidiel premávky sa zároveň zruší povinné prednostné prejednanie prekročenia rýchlosti v takomto rozsahu v blokovom konaní a priestupok sa bude môcť riešiť aj v riadnom správnom konaní, kde sú už vyššie sankcie a je možné uložiť aj trest zákazu činnosti vedenia vozidla. Pôjde o prípady, keď vodič tretíkrát a viackrát prekročí rýchlosť počas jedného roka (v obci o 50 km/h a viac, mimo obce o 60 km/h a viac).
 
Pokiaľ v blokovom konaní je najprísnejšia finančná pokuta za rýchlosť od 250 do 800 eur, pri riadnom konaní je to od 500 do 1 000 eur. Výška udelenej sankcie sa v novele nemení.
(13:00, red)
Diskusia
Pridať komentár