Cesta medzi obcami Hačava a Háj sa dočkala opravy

948x
07. Apríl 2022
Cesta medzi obcami Hačava a Háj sa dočkala opravy
Cesta bola dlhodobo v zlom stave 
 
Košický samosprávny kraj začal prvé rekonštrukcie ciest v novom roku aj opravou úseku medzi obcami Háj a Hačava v okrese Košice-okolie, ktorý bola dlhodobo v zlom stave.
 
„Obce Háj a Hačava patria medzi vyhľadávané lokality nášho kraja, vizitku im však roky kazil zlý stav hlavnej prístupovej cesty. Opravovaná nebola desiatky rokov, kvôli svojmu zlému stavu je jednou z najviac kritizovaných úsekov ciest v okrese Košice-okolie. Našim zámerom nebolo vymeniť len asfalt alebo opraviť výtlky. Rekonštrukcia bude komplexná, zahŕňať bude aj opravy oporných múrov či priepustov a na niektorých miestach bude rozšírená. Vodiči tak po skončení prác pocítia zmenu, nie iba kozmetické úpravy,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Vodiči sa dočkajú lepšej cesty 
 
Rekonštrukcia cesty tretej triedy sa začína pred mostom M1716 na konci obce Háj a pokračuje až po obec Hačava. Opravou prejde úsek v dĺžke 3,2 kilometra. Pôvodný asfaltový koberec bude sfrézovaný a nahradí ho nový, vo vybraných úsekoch bude upravené aj podložie cesty. Súčasťou prác bude aj oprava siedmich priepustov, dva oporné múry budú zosilnené mikropilótami. Na miestach, kde to bude možné, bude cesta rozšírená, doplnené budú zvodidlá a úpravou prejdú aj krajnice cesty.
 
„Zhotoviteľ začal s prípravnými prácami ešte v minulom roku, z dôvodu rekonštrukcie bolo nevyhnutné zrealizovať prekládku telekomunikačného vedenia. Keďže je cesta na mnohých úsekoch veľmi úzka, v období vegetačného pokoja bol zrealizovaný aj výrub drevín a krov nachádzajúcich sa v bezprostrednej blízkosti vozovky,“ dodal generálny riaditeľ Správy ciest KSK Anton Trišč.
 
Práce by mali byť ukončené do júla tohto roka, prebiehať budú vždy v jednom jazdnom pruhu. Vodiči preto musia rátať s dočasnými dopravnými obmedzeniami. Rekonštrukciu cesty financuje zo svojho rozpočtu Košický samosprávny kraj. Vzhľadom na rozsah prác si z krajskej kasy vyžiada takmer 1 060 000 eur.
(8:56, A. Terezková, web.vucke.sk)
Diskusia
Pridať komentár