VIDEO | V Prešove protestovali proti zmenám v súdnej mape

1048x
06. Apríl 2022
  Protest v Prešove prišlo podporiť viac ako 100 zamestnancov súdov
Pozrite si našu videoreportáž 
 
V Prešove pred krajským súdom protestovalo viac ako sto zamestnancov súdov a sudcov z deviatich súdov v Prešovskom kraji. Na zhromaždení vyjadrili nesúhlas so zmenami súdnej mapy a s ohrozením takmer 400 miest zamestnancov súdov v celom kraji.
 
„Základná organizácia odborového zväzu a justície pri Krajskom súde v Prešove v súčinnosti so základnými organizáciami našich okresných súdov v Prešovskom kraji zvolala zhromaždenie pracovníkov všetkých deviatich súdov v Prešovskom kraji,“ informovala Ivana Petrufová, hovorkyňa Krajského súdu v Prešove.
 
Podľa posledného návrhu by sa mal zrušiť aj odvolací krajský súd v Prešove. Sudcovia a zamestnanci žiadajú i prehodnotenie navrhovanej súdnej mapy a o odbornú diskusiu.
 
„Stále nevieme aká súdna mapa bude, ako to zmení ich prácu, čo bude náplňou ich práce a ako sa ich to dotkne. Nevieme ako budú rozhodovať, či sa zmení ich pracovisko alebo budú dochádzať za prácou do iného okresného mesta. Tí ľudia fakticky už rok a pol žijú v neistote, že nevedia aký bude výsledok,“ uviedol Michal Dlugolinský, predseda základnej organizácie Odborového zväzu v Starej Ľubovni.
 
 Protestujúci pred prešovským krajským súdom
 
„To je pocit neistoty, zúfalstva a očakávania. Máme zmiešané pocity, ale je potrebné poukázať na to, že aj v justícii pracujú bežní ľudia. Rozumieme aj strane protiúčastníkov konaní, a takisto je to aj voči nim naša ústretovosť. Je preukázané, že nie sme to my a nedívame sa len na seba, ale aj na nich,“ poznamenal Vojtech Ďurica, predseda základnej organizácie Odborového zväzu justície v SR pri OS v Prešove.
 
Práve tieto zmeny mal parlament schvaľovať v stredu, kedy sa protest v Prešove konal, no poslanci národnej rady rokovanie o budúcnosti súdnej mapy preložili na záver apríla.
(14:15, red) 
Diskusia
Pridať komentár