Východniari za volantom pijú jedna radosť

2008x
03. Apríl 2022
Pitva odhalila prítomnosť alkoholu pri dvoch smrteľných dopravných nehodách
 
Hoci bežný život „komplikujú“ nepredvídané situácie, najprv to bola pandémia Covid-19, teraz mimoriadna situácia u našich ukrajinských susedov, Policajný zbor sa aj napriek tomu venuje aj opatreniam na zvýšenie bezpečnosti na cestách, zníženie nehodovosti a úmrtnosti na cestách, ale i ochranu života, zdravia a majetku osôb.
 
Policajti sa zameriavajú na dodržiavanie dopravných predpisov všetkými účastníkmi cestnej premávky. Jednou z najčastejších príčin vzniku dopravnej nehody je alkohol.
 
Počet sa zvýšil 
 
Polícia v Košickom kraji za prvé dva mesiace tohto roku (od 1.1.2022 do 28.2.2022) eviduje 87 vodičov, ktorí pri kontrole „nafúkali“ menej ako 1 promile, zatiaľ čo v rovnakom období roku 2021 ich bolo 55.
 
79 vodičov však bolo za prvé 2 mesiace tohto roku takých odvážnych, že si za volant sadli s viac ako 1 promile alkoholu v dychu, kým v roku 2021 odvaha nechýbala 73 vodičom.
 
Žiaľ, prítomnosť alkoholu bola zistená aj pri dvoch smrteľných dopravných nehodách, ku ktorým došlo v mesiaci február na cestách okresu Košice okolie.
 
 
V tmavom oblečení, bez akéhokoľvek reflexného prvku či osvetlenia, kráčal 5. februára tohto roku po ceste I/16 medzi obcami Turňa nad Bodvou a Drienovec, v tom čase 33-ročný chodec, štátny príslušník Maďarskej republiky.
 
Podľa výsledkov doterajšieho vyšetrovania náhle vstúpil do jazdného pruhu osobnému motorovému vozidlu zn. Ford Focus, s ktorým ho jeho vodička zachytila.
 
Chodec pri zrážke utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol
 
To, či bol nebohý chodec pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných a psychotropných látok bolo zisťované pri nariadenej pitve.
 
Výsledok pitvy nebohého muža v súvislosti s požitím alkoholických nápojov bol pozitívny – u nebohého chodca bola zistená prítomnosť alkoholu v množstve 2,73 promile, prítomnosť omamných a psychotropných látok zistená nebola.
 
O pár dní neskôr, 8. februára, 25-ročný vodič osobného motorového vozidla zn. Škoda Felícia na rovnom úseku cesty medzi obcami Seniakovce a Budimír prešiel s vozidlom plynule do protismeru, následne zišiel z cesty, a potom narazil do stromu, vodiča po náraze z auta vymrštilo.
 
Zranenia, ktoré utrpel, boli nezlučiteľné so životom a na mieste im podľahol. Aj v tomto prípade bolo požitie alkoholických alebo iných omamných a psychotropných látok u vodiča zisťované pri nariadenej pitve. Prítomnosť alkoholu bola pitvou potvrdená v množstve 0,45 promile.
 
Počas celého roka polícia vykonáva viaceré dopravno-bezpečnostné opatrenia s cieľom pozitívne ovplyvňovať bezpečnostnú situáciu na cestách
 
Polícia bezpečnosť občanov nepodceňuje a vyvíja maximálne úsilie na ich ochranu. Preto môžete zvýšený počet policajtov stretnúť nielen na hlavných cestných ťahoch, ale aj na miestach zvýšenej koncentrácie ľudí, ale i priechodoch pre chodcov, železničných a autobusových staniciach.
 
 
V 10. týždni roku 2022 policajti na cestách Košického kraja odhalili 31 vodičov pod vplyvom alkoholu, hodnota dychovej skúšky viac ako 1 promile bola u 15 z nich, alkohol počas uplynulého týždňa asistoval pri 3 dopravných nehodách.
 
Narazil do Fordu 
 
V sobotu (12.03.) po polnoci košickí „PMJ-čkári“ obmedzili na osobnej slobode mladého Bratislavčana (20), ktorý mal pod vplyvom alkoholu spôsobiť dopravnú nehodu. Podľa doterajších zistení viedol vozidlo zn. BMW po Puškinovej ulici v Košiciach, kde narazil do zaparkovaného vozidla zn. Ford.
 
V jazde pokračoval ďalej a narazil aj do stĺpa verejného osvetlenia. Policajti mladého vodiča vyzvali, aby sa podrobil dychovej skúške. V dychu mu bola nameraná pozitívna hodnota 0,83 mg/l alkoholu, čo je v prepočte 1,73 promile. Mladík následne putoval do cely policajného zaistenia. Po vykonaní potrebných úkonov bol zo zadržania prepustený. Polícia vo veci začala trestné stíhanie pre ohrozenie pod vplyvom návykovej látky a v súčasnosti vykonáva potrebné úkony smerujúce k vyčísleniu celkovej spôsobenej škody a k vzneseniu obvinenia.
 
 
V sobotu (12.03.) krátko po 22. hodine viedol 20-ročný vodič zo Sečoviec osobné motorové vozidlo zn. VW Golf pod vplyvom alkoholu, pričom svoju jazdu nezvládol. Na Námestí sv. Cyrila a Metoda v Sečovciach v trebišovskom okrese narazil s autom do oplotenia dvoch rodinných domov.
 
Bezprostredne po dopravnej nehode trebišovskí dopravní policajti mladého vodiča podrobili dychovej skúške s výsledkom 1,28 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,67 promile.
 
Pri dopravnej nehode sa podľa predbežnej lekárskej správy ľahko zranil jeho 20-ročný spolujazdec
 
Nezodpovedný mladý vodič bol obmedzený na osobnej slobode a umiestnený do cely policajného zaistenia. Po vykonaní potrebných úkonov mu bolo vznesené obvinenie pre prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý mu hrozí až jeden rok vo väzení. 
 
Obom mladým vodičom bola ďalšia jazda zakázaná a na mieste im bol zadržaný vodičský preukaz.
 
Opitá vodička nezvládla svoju jazdu v trebišovskom okrese. Dňa (14.3.) okolo 11.55 hodiny 39-ročná vodička s vozidlom zn. VW Passat, smerujúca od obce Svätuše na mesto Kráľovský Chlmec, sa pri prejazde cez horský priechod Eros plne nevenovala vedeniu vozidla, následkom čoho riadenie nezvládla.
 
S vozidlom prešla cez protismerný jazdný pruh mimo vozovku, kde narazila o hranu svahu. Tým došlo k rotácii a následnému bočnému nárazu o svah. Pri nehode sa vodička podľa predbežnej lekárskej správy zranila ľahko. Po nehode „nafúkala“ 0,93 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,94 promile. Vodičke bola ďalšia jazda zakázaná a na mieste zadržaný vodičský preukaz. 39-ročná žena bola obmedzená na osobnej slobode a umiestnená do policajnej cely. Už čelí obvineniu za ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. Hrozí jej až jeden rok vo väzení.
 
 
Krátko po 20. hodine viedol 45-ročný Košičan vozidlo zn. VW Golf po Myslavskej ulici v Košiciach, kde ho zastavila a kontrolovala policajná hliadka. Dychová skúška bola u vodiča pozitívna. Vodič, ktorý nie je držiteľom vodičského oprávnenia, „nafúkal“ 1,11 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,31 promile.
 
Vodičovi, ktorý bol obmedzený na osobnej slobode a následne umiestnený do cely policajného zaistenia, už bolo vznesené obvinenie pre prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.
 
Polícia apeluje na vodičov
 
Buďte zodpovední, jazdite bezpečne a s „čistou“ hlavou ! Alkohol za volant nepatrí!!! Dookola opakujúce sa výzvy a upozornenia polície sa míňajú účinku.
 
Polícia preto v kontrolách nepoľaví a v maximálnej možnej miere bude v kontrolách na cestách pokračovať i naďalej, aby ochránila čo najviac životov a zdravie, a eliminovala z premávky opitých vodičov, ktorí ohrozujú nevinných a disciplinovaných účastníkov cestnej premávky.
 
Nebudeme tolerovať alkohol za volantom a budeme postupovať nekompromisne! Nezmyselný hazard so životom nielen svojim, ale aj nevinných účastníkov cestnej premávky, sa nevypláca.
 
Vodiči, myslite na to vždy, keď si sadáte za volant vozidla. Život a zdravie máte iba jedno, jazdite bezpečne! Polícia apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali zodpovedne, dodržiavali dopravné predpisy, zbytočne neriskovali, dávali na seba pozor a vrátili sa k svojim blízkym živí a zdraví. Každý vyhasnutý život mrzí a niekomu chýba pri stole.
(18:58, KRPZKE)
Diskusia
Pridať komentár