Sviatok knižníc v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela

1017x
26. Marec 2022
Sviatok knižníc v Okresnej knižnici Dávida Gutgesela
Vernisáž výstavy Machové obrazy a machové dekorácie 
 
Knižnice na celom Slovensku oslavovali svoj každoročný sviatok Týždeň slovenských knižníc, ktorý bol v termíne od 28. februára do 6. marca 2022. Slávnostné otvorenie 23. ročníka TSK sa uskutočnilo dňa 28. februára 2022 o 13.00 hod. na webovej aj FB stránke Slovenskej asociácie knižníc.
 
Otvorenie bolo spojené aj s tradičným odovzdaním výročnej ceny Slovenskej asociácie knižníc „SAKAČIK 2021“, niektorej z členských knižníc za jej aktívnu činnosť.
 
Tento ročník sa sústredil na naliehavú potrebu ochrany životného prostredia. Témou TSK 2022 boli EKO knižnice so snahou ukázať, že činnosť a správanie, s ktorým sa v knižniciach stretávame, ide aj šetrnejšie k životnému prostrediu.
 
V našej knižnici sme tento sviatok prežívali s našimi používateľmi a návštevníkmi osobne aj virtuálne a ponúkli sme pestrý a zaujímavý program pre deti aj dospelých.
 
 
V prvý deň 28. februára sme s našimi turistami navštívili hlavné mesto Švajčiarska – Bern. Sprievodcom na tomto večere s turistikou bol tentokrát MVDr. Vlado Eliáš, PhD., ktorý veľmi pútavým spôsobom priblížil krátku históriu, najväčšie zaujímavosti a pamiatky mesta, ktoré je zapísané aj v zozname svetového dedičstva UNESCO.
 
Toto podujatie, ako aj TSK 2022, v našej knižnici otvorila riaditeľka Mgr. Iveta Michalková.
 
Druhý deň TSK sme vo výstavnej sieni sprístupnili pre širokú verejnosť výstavu s názvom Machové obrazy a machové dekorácie. Týmto sme sa chceli priblížiť už k spomínanej téme ekológie a poukázať na čaro a krásu prírody. Súčasťou otvorenia výstavy bol aj kreatívny workshop s autorkou Danielou Zimmerovou.
 
Všetci, ktorí mali záujem, si mohli zhotoviť vlastný machový obraz. Výstava potrvá do 31. marca 2022 pričom všetky vystavené obrazy a dekorácie je možné si zakúpiť.
 
 
Kto miluje historické romány, ktoré odkrývajú dejiny našich miest určite pozná Tinu van der Holland autorku série kníh Tajomstvo zlatého pokladu, Čierna pani z Kežmarku, Biela pani levočská, ktorú sme vo štvrtok 3. marca privítali na besede v rámci projektu Literárna čitáreň.
 
Pri tejto príležitosti nám porozprávala o svojich spisovateľských začiatkoch aj o tom, čo ju zaujíma a inšpiruje a ako ju láska k histórií priviedla k písaniu historických románov.
 
Na oddelení literatúry pre deti a mládež sme začali prechádzkou cez rozprávkový most, ktorý spája rozprávkový svet s tým ľudským. Rozprávkové postavičky z recyklovaného papiera, ktoré ožili vďaka prázdninovej výzve prišli spolu so žiakmi 1. ročníka Cirkevnej spojenej školy v Bardejove a ukázali sa nám v celej svojej kráse.
 
Kniha patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov všetkých vekových kategórií, o čom sa presvedčili žiaci zo ZŠ s MŠ Pod papierňou a Cirkevnej materskej školy bl. Vasiľa Hopka, s ktorými sme sa prostredníctvom Rozprávkového kufríka preniesli do krajiny divadla a knižnej literatúry súčasne.
 
V knižničnej obývačke si mohli návštevníci vyskúšať svoju tvorivosť pri výrobe jarného kvietku. TSK priniesol pre detských používateľov aj darček v podobe série interaktívnych kníh Kúzelné čítanie, ktoré pomáha spoznávať svet hravou formou. Na konci pracovného týždňa sme sa po prvýkrát zapojili do iniciatívy „JE NÁS POČUŤ“ a bolo nás počuť nielen v Bardejove na Radničnom námestí 1, ale na celom Slovensku.
 
Knižnice malé aj veľké, obecné, mestské, regionálne aj krajské spoločne upozornili na dôležitosť čítania a krásu literatúry v jeden deň v rovnakom čase. V priestoroch týchto knižníc, pred nimi, na uliciach, v parkoch, na námestiach, v obecných rozhlasoch zneli nahlas čítané úryvky z ľubovoľných kníh.
 
Pre našich používateľov sme pripravili registráciu nových čitateľov za symbolickú sumu. Odpúšťali sme aj poplatky za upomienky z omeškania. Počas TSK navštívilo našu knižnicu 456 používateľov. Sme veľmi radi, že máme za sebou ďalší úspešný ročník TSK a už teraz sa tešíme na ďalší rok.
(17:51, J. Lipková, M. Balaščák, foto: M. Balaščák)
Diskusia
Pridať komentár