Zdravotníci z UKRAINE CARE CENTER pomôžu denne 15 – 20 utečencom z Ukrajiny

1411x
17. Marec 2022
Pomoc pre utečencov
Väčšinou ide o ukrajinských lekárov 
 
V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine zriadili UKRAINE CARE CENTER (UCC), kde tamojší zdravotníci poskytujú pomoc pacientom, utečencom z Ukrajiny. Centrum s ambulanciami je zriadené v Pavilóne zdravia v areáli na Rastislavovej ulici v Košiciach. Od minulého týždňa ho začali aktívne vyhľadávať utečenci z Ukrajiny, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť.
 
„Denne príde 15 – 20 pacientov. Mnohí z nich potrebujú predpísať lieky alebo zdravotnícke pomôcky, alebo prídu preto, že majú vysoký krvný tlak, teplotu či respiračné ochorenia. Častejšie chodia onkologickí pacienti a tiež tehotné ženy, ktoré potrebujú vyšetrenia,“ vysvetľuje MUDr. Oksana Bazel - Slafkovská, internistka, ktorá vedie UCC.
 
34-ročná lekárka je pôvodom z Ukrajiny, v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura pôsobí už sedem rokov. „Je to ťažké, mám na Ukrajine rodinu, veľmi ťažko to všetci prežívame. Tu v centre sa snažíme spraviť pre pacientov všetko čo sa dá, pomôžeme každému, ako sa len dá. A samozrejme robíme aj zbierky zdravotníckeho materiálu, potravín, aby sme ich mohli posielať ľuďom na Ukrajinu,“ dodáva.
 
Zdravotníci z Ukrajiny v UCC UNLP
 
Spolu s ňou poskytujú zdravotnú starostlivosť v UCC aj ďalší dvaja lekári a sestra z Ukrajiny, a tiež slovenský zdravotnícky personál. „Našu pomoc vyhľadávajú mnohí, lebo im dochádzajú lieky. Útek pred vojnou ich zdravotnému stavu nijako nepomohol. Keď cestujú aj niekoľko dní, v život ohrozujúcich podmienkach, keď dlhé hodiny čakajú vonku v chladnom počasí, to všetko môže ich zdravotný stav zhoršiť,“ dopĺňa Oksanu kolega, 32-ročný stomatochirurg UNLP MUDr. Vladyslav Gorvat. „Väčšina onkologických pacientov prichádza po operácii, po ožarovaní alebo po chemoterapii a prichádzajú s tým, že liečba nie je ukončená. Okrem základných liekov či pomôcok, ich odporúčame na Východoslovenský onkologický ústav, ktorý je v blízkosti UNLP.“
 
 
Komunikuje sa ukrajinsky aj rusky
 
Pacienti, ktorí prichádzajú, rozprávajú ukrajinsky alebo rusky. „Väčšina personálu v UCC sme Ukrajinci, takže vieme s nimi dobre komunikovať a aj vysvetliť kolegom zdravotníkom na iných medicínskych pracoviskách, čo je potrebné,“ uzatvára Vladyslav Gorvat.
 
Okrem nich pôsobí v UCC aj MUDr. Tatiana Ivantchenko a sestra Olena Lanska z Ukrajiny a tiež MUDr. Ján Popovič, MUDr. Elena Adamkovičová, MUDr. Martin Novotný, zdravotná sestra Natália Bissová či personál z Kliniky fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie UNLP. Základné informácie nájdu pacienti a klienti aj v ukrajinskom jazyku na webe www.unlp.sk.
 
Okrem toho UNLP ponúka aj NONSTOP LINKY psychologickej POMOCI (+421) 055 6222323 alebo (+421) 055 6441155. Informácie nájdete aj tu: https://www.unlp.sk/aktualita/nonstop-linky-psychologickej-pomoci-421-055-6222323-alebo-421-055-6441155/
 
Momentálne sú v UNLP Košice hospitalizovaní piati pacienti z Ukrajiny.
(13:51, TS)
Diskusia
Pridať komentár