VIDEO | V Hrabovci modernizujú, obec začala s výstavbou nájomných bytov

1783x
15. Marec 2022
Obec Hrabovec ako ju (ne)poznáte
Pozrite si videoreportáž  
 
Niekdajšia súčasť Makovického panstva prešla počas rokov viacerými premenami, no čerpá zo svojho historického odkazu. Obec Hrabovec začala svoj príbeh oficiálne písať v 14. storočí. Poklady tejto lokality sú zapísané nielen v miestnych kronikách, Hornošarišania si ich odovzdávajú z generácie na generáciu.
 
„V minulosti sme tu mali mlyn, papiereň, patrili sme pod Makovické panstvo, boli tu aj stupy na konope, píla, močidlá a vraj aj zápalkáreň,“ uviedol starosta obce Hrabovec Jozef Maxin.
 
Život dediny pravidelne približujú Hrabovecké novinky. Medzi pamiatkové dominanty obce v Bardejovskom okrese v súčasnosti bezpochyby patrí chrám, ktorý sa rozprestiera na kopci. Z neho máte Hrabovec doslova na dlani.
 
Silné zázemie pre dobrovoľných hasičov 
 
„V obci máme rímskokatolícky farský kostol svätého Jozefa, kultúrny dom, materskú a základnú školu, Dom nádeje, obchod, poštu, pohostinstvo a dobrovoľný požiarny zbor s veľkou zbrojnicou,“ priblížil Maxin.
  
 
V Hrabovci majú silné zázemie vybudované práve dobrovoľní hasiči, ktorí obec reprezentujú na súťažiach aj pri rôznych zásahoch. Novovybudovanú hasičskú zbrojnicu by obec chcela ešte zveľadiť, na pochodí plánujú vytvoriť funkčný priestor.
 
„Chceli by sme tam hore urobiť nejaký klub mladých hasičov, posilňovňu a ešte sociálne priestory,“ doplnil Maxin.
 
Na nových bytoch už pracujú 
 
Obci sa podarilo v uplynulom období posunúť vpred aj v otázke nájomného bývania. Na novom bytovom dome sa už pracuje.
 
„S výstavbou nájomných bytov sme začali tohto roku. Bude tu 12 bytov – dva jednoizbové, štyri dvojizbové a šesť trojizbových bytov,“ uzavrel starosta.
 
V Hrabovci evidujú o túto formu bývania veľký záujem nielen zo strany domácich, ale aj zo strany obyvateľov okolitých obcí.
(13:22, red)
Diskusia
Pridať komentár