Začali sa maturity. Skúškou dospelosti prejde viac ako 40-tisíc študentov

1515x
15. Marec 2022
15 minút naviac na riešenie testov
Maturitné testy kontroloval trojnásobný počet recenzentov (Foto: minedu.sk) 
 
Dnešným dňom odštartovali písomné maturity. Žiaci na celom Slovensku si overia svoje znalosti z viacerých predmetov.
 
Celkovo 40 390 maturantov zo 684 stredných škôl čakajú tento týždeň písomné maturity. Informuje o tom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. 
 
Ako uviedol rezort, v dňoch od 15. do 18. marca 2022 sa budú overovať ich znalosti zo slovenského jazyka a literatúry, cudzieho jazyka, matematiky a v prípade žiakov maďarskej a ukrajinskej národnosti aj ich materinského jazyka. Z celkového počtu maturantov je vyše 2 000 žiakov so zdravotným znevýhodnením.
 
Berú ohľad na dištančné vzdelávanie  
 
Maturitné testy kontroloval trojnásobný počet recenzentov a dodatočne ich posudzovali aj samotní učitelia. Žiaci budú mať v tomto školskom roku navýšený čas na riešenie testov o 15 minút. Zohľadňovať sa bude aj dištančné vzdelávanie.
 
„Týždeň písomných maturít v utorok 15. marca 2022 otvorí externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré bude písať takmer 37 000 žiakov. Z predmetu maďarský jazyk a literatúra to isté čaká 1 600 rovesníkov zo stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským. V stredu 16. marca 2022 budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka na úrovni B1 alebo B2. Pre žiakov z bilingválnych stredných škôl, ktoré nemajú uzavretú medzinárodnú zmluvu, je v tomto čase určený externý test a slohová práca z druhého vyučovacieho jazyka na úrovni C1," informovalo ministerstvo.
  
 
Vedie anglický jazyk 
 
Najčastejšie si maturanti opäť vyberali anglický jazyk, z ktorého bude maturovať na všetkých troch úrovniach náročnosti viac ako 34 900 žiakov. V poradí záujmu nasleduje nemecký jazyk (1 217 žiakov) a ruský jazyk (687 žiakov). Francúzsky jazyk si vybralo 21 maturantov, španielsky jazyk 14 a 1 žiak si zvolil maturitu z talianskeho jazyka.
 
Nasledujúci deň, vo štvrtok 17. marca 2022, čaká externý test z matematiky takmer 5 000 maturantov na Slovensku. Matematiku si ako voliteľný alebo dobrovoľný predmet vyberalo približne 12,3 % z celkového počtu maturujúcich žiakov.
 
Maturitný týždeň podľa rezortu školstva uzavrie v piatok 18. marca 2022 externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry a z ukrajinského jazyka a literatúry pre žiakov zo škôl národnostných menšín. V prípade slovenského jazyka a slovenskej literatúry bude písať obe z uvedených častí približne 1 600 žiakov, ukrajinský jazyk a literatúra čaká 27 maturantov.
(9:21, red, MŠVVaŠ)
 
Diskusia
Pridať komentár