Pri dopravnej nehode v Košiciach prišiel o život chodec

1448x
12. Marec 2022
O život prišiel 18-ročný Košičan
K zrážke došlo krátko pred 21. hodinou. Foto: FB/Polícia SR-Košický kraj
 
Včera (11.3.) vo večerných hodinách došlo v Košiciach na ceste I/20 v smere z mesta Košice na Prešov k tragickej dopravnej nehode, pri ktorej prišiel o život chodec.
 
Podľa doterajších zistení včera (11.3.) večer, krátkou pred 21. hodinou, viedol 30-ročný vodič z okresu Košice okolie osobné motorové vozidlo zn. VW Passat v smere z Košíc na Zelený dvor, kde mu do jazdnej dráhy náhle vstúpil 18-ročný chodec z Košíc, následkom čoho došlo k zrážke vozidla s chodcom. Chodec pri dopravnej nehode utrpel zranenia nezlučiteľné so životom, ktorým žiaľ, na mieste dopravnej nehody podľahol.
 
Prítomnosť alkoholu u vodiča zistená nebola, to, či bol pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných a psychotropných látok nebohý chodec, bude zisťované pri nariadenej pitve. Policajti udalosť na mieste dôkladne zadokumentovali aj za prítomnosti znalca z odboru cestná doprava. Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia.
 
Bližšie okolností, za akých k tejto tragickej dopravnej nehode došlo, čo bolo jej príčinou a miera zavinenia jednotlivých účastníkov, bude predmetom ďalšieho vyšetrovania.
 
Nedisciplinovaní chodci 
 
Polícia má vedomosť, že v danom úseku nedisciplinovaní chodci prechádzajú cez cestu a tým ohrozujú tak vodičov, ako i seba. Zo strany polície je tomuto úseku venovaná zvýšená pozornosť. Príslušníci PZ vykonávajú zvýšený dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky v tomto úseku.
 
 
Zákon jasne hovorí, že diaľnicu a rýchlostnú cestu môžu používať len vodiči motorových vozidiel. Iným účastníkom cestnej premávky je používanie diaľnice a rýchlostnej cesty zakázané.
 
Aj pri včerajšej dopravnej nehode chodec prechádzal cez rýchlostnú cestu na mieste, kde je to zakázané, navyše bez akéhokoľvek reflexného prvku. Žiaľ, to sa mu stalo osudným a po zrážke prišiel o život. Chodci majú možnosť prechádzať cez most ponad rýchlostnú cestu, čo však nevyužívajú, a tým riskujú svoje životy a zdravie.
 
Polícia opätovne apeluje na chodcov, aby sledovali premávku, no najmä prechádzali cez cestu na miestach na to určených, vyhýbali sa rizikovým úsekom, dostatočne sa presvedčili, či môžu vstúpiť na vozovku bez hroziaceho nebezpečenstva, boli označení reflexnými prvkami na viditeľnom mieste a nenosili tmavé oblečenie, nepreliezali zábradlia a neriskovali tak svoj, či životy iných účastníkov cestnej premávky. Samozrejme, nie každá nehoda s účasťou chodca je zavinená chodcom, preto polícia vyzýva aj vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Vodičom odporúčame, aby predvídali, prispôsobili rýchlosť jazdy a zbystrili pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb.
(10:30, krpzke)
 
Diskusia
Pridať komentár