VIDEO | Vojnoví utečenci z Ukrajiny našli útočisko aj na internáte košickej SOŠ technická na Kukučínovej 23

3025x
11. Marec 2022
Škola pre nich vyčlenila jedno poschodie budovy internátu s kapacitou 30 postelí
 Pozrite si videoreportáž
 
Situácia posledných dní nenechala chladným nikoho z nás. Pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny ponúka aj Stredná odborná škola technická na Kukučínovej ulici v Košiciach, ktorá na svojom internáte zradila ubytovanie pre ľudí, ktorí hľadajú útočisko pred vojnou.
 
Vyčlenila pre nich jedno poschodie budovy internátu bez toho, aby obmedzila svojich ubytovaných žiakov a výchovno-vzdelávací proces. Škola však myslí aj do budúcna a je pripravená prijať aj ukrajinských študentov. Poskytnúť im nielen vzdelanie, ale aj ubytovanie na svojom internáte.
 
Riaditeľ SOŠ technická Ján Pituch pre ahoj.tv uviedol, že škola sa okamžite postavila na stranu tých, ktorí utekajú pred vojnou.
 
„Chceli sme im dať pomocnú ruku. Na našom školskom internáte sme urobili reorganizáciu tak, aby sme vytvorili ubytovanie pre 30 osôb. V školskej jedálni sme pre nich pripravili aj celodenné stravovanie a stravovanie cez víkendy,“ povedal riaditeľ.
 
Útočisko pre každého, kto ho potrebuje 
 
Útočisko na internáte škola poskytuje každému, kto ho potrebuje. Prevažne ide o matky s deťmi, ale prichádzajú aj starší ľudia. Dočasnú strechu nad hlavou tam našla aj rodina z Charkova. Ukrajinka Iryna do Košíc prišla so svojím synom.
 
„Veľmi pekne vám ďakujeme, všetci nám pomáhajú. Privítali nás a my sme za to veľmi vďační. Zatiaľ ostaneme tu a dúfame, že sa u nás naozaj čoskoro všetko skončí. Doma ostali naši muži, rodičia, veľmi sa o nich bojíme. Vidíme sa každý deň, ale stále sú spustené sirény, lietajú tie hrozné lietadlá. Charkov už neexistuje,“ povedala Iryna so slzami v očiach.
 
Utečenci na internáte okrem ubytovania a celodenného stravovania majú k dispozícii aj spoločenskú miestnosť. Škola ju postupne zariadila hlavne pre tých najmenších. Deti sa tam môžu pohrať nielen s hračkami, ale učitelia si pre nich pripravili aj pracovný zošit v ukrajinskom jazyku, ktorý hravou formou zamestná ich myseľ.
 
Mysleli aj na tých najmenších 
 
Ako vysvetlila učiteľka Ivana Hostovičaková, rozhodli sa pomôcť tým, čo je pre nich najbližšie, teda vytvoriť nejaké aktivity pre deti.
 
„Vytvorili sme takéto hry. Sú tu rôzne bludiská, hry so slovami. Bolo to preložené do ukrajinčiny, keďže by deti neporozumeli slovenčine,“ priblížila učiteľka slovenského jazyka.
 
Stredná odborná škola technická podľa riaditeľa už niekoľko rokov poskytuje vzdelanie aj niekoľkým žiakom z Ukrajiny. Rovnako je ochotná prijať žiakov, ktorí museli pre vojnu opustiť svoju krajinu a ponúknuť im vzdelanie.
 
„Títo žiaci, ktorý prídu k nám študovať majú veľkú šancu zamestnať sa. My učíme technické odbory, stavebno technické, ako je mechanik stavebno inštalačných zariadení. Máme odbor energetický – to znamená nové energetické zdroje. Potom máme mechanik elektrotechnik, to je veľmi vyhľadávaný študijný odbor. Máme ďalší odbor mechanik hasičskej techniky či drevársky odbor. Rovnako vieme ponúknuť aj klasické trojročné učebné odbory, ako je murár, maliar, stolár či tesár. Vytvoríme priestor pre žiakov, ktorí majú 14, 15 a 16 rokov a chcú študovať na našej škole. Vytvoríme pre nich podmienky tak, aby vedeli byť užitoční v odboroch, ktoré máme na škole,“ dodal riaditeľ školy.
(14:17, red)
 
Diskusia
Pridať komentár