V Košickom kraji pribudnú unikátne domčeky pre zdravotne znevýhodnených a seniorov

2170x
10. Marec 2022
Ľudia by mali v nových domčekoch bývať už v lete tohto roka
Päť nových domčekov za 1,3 milióna eur pribudne pri zariadení sociálnych služieb Súcit. Foto: KSK
 
Vo Veľkých Kapušanoch pribudne moderné komunitné bývanie pre ťažko zdravotne postihnutých a seniorov. Ľudia v nich nájdu väčší komfort a súkromie a budú v nich môcť žiť samostatnejšie, podobne ako v domácom prostredí.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková s tým, že päť nových domčekov za 1,3 milióna eur pribudne pri zariadení sociálnych služieb Súcit.
 
Finančné prostriedky na túto investíciu sprostredkovala košická župa prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
 
„Výstavba domčekov vo Veľkých Kapušanoch odpovedá na potrebu zmeny poskytovania sociálnej služby z inštitucionálnej na komunitnú. To znamená, že postupne potrebujeme znižovať miesta v uzavretých pobytových zariadeniach sociálnych služieb. Cieľom je, aby samostatnejší prijímatelia sociálnych služieb žili v prirodzenom prostredí miestnej komunity, ktoré im dopraje viac súkromia,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.
 
 
Hotové by mali byť v lete
 
Ako ďalej priblížila hovorkyňa, stavebné práce sa začali ešte v roku 2020. Seniori by mali v nových domčekoch bývať už v lete tohto roka a celkovo tam nájde domov 20 prijímateľov sociálnych služieb.
 
Každý z domčekov prichýli štyroch prijímateľov sociálnej služby a do izieb budú umiestňovaní po dvoch.
 
„Všetky izby budú vybavené samostatnou kúpeľnou a toaletou. V dome s televíziou, internetom a klimatizáciou sa bude nachádzať aj spoločenská miestnosť a kuchyňa. Klienti si budú môcť zvoliť vlastné stravovanie, alebo stravovanie v hlavnej budove zariadenia,“ vysvetlila Terezková.
 
Komunikačný systém pacient - sestra
 
Podľa slov riaditeľa zariadenia Súcit Františka Balogha, bývanie v takýchto domčekov neponúka v okolí nikto a je unikátom.
 
„Bývanie je prioritne určené pre samostatnejších klientov, ktorí sa o seba dokážu v prevažnej miere postarať sami a ocenia súkromie. Novinkou v našich domčekoch bude aj komunikačný systém pacient - sestra, ktorý je na východe tiež unikátom. Prinesie množstvo užitočných funkcií pre klientov aj personál, napríklad aj privolanie pomoci stlačením jedného gombíka,“ dodal Balogh.
(7:55, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár