Most pri Sirníku uzavrú, hrozí jeho zrútenie

1807x
09. Marec 2022
Most bude úplne uzavretý až do konca roka
Most uzatvoria nielen pre osobnú, nákladnú, prímestskú autobusovú dopravu, ale aj pre peších a cyklistov. Foto: FB/Polícia SR - Košický kraj
 
Správa ciest Košického samosprávneho kraja (KSK) na základe záverov z mimoriadnej prehliadky uzatvára všetku premávku na moste cez rieku Ondava pri obci Sirník (okres Trebišov). Most bude uzatvorený nielen pre osobnú, nákladnú, prímestskú autobusovú dopravu, ale aj pre peších a cyklistov.
 
O uzatvorení mosta informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach Jana Mésarová a hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
 
Až do konca roka
 
Ako uviedla policajná hovorkyňa, most bude úplne uzavretý od stredy (9. 3.) od 20.00 hod. až do konca roka. Dôvodom je zhoršovanie stavebno-technického stavu mostného objektu.
 
„Úplná uzávera pozemnej komunikácie a jej obchádzková trasa bude vyznačená dočasným dopravným značením,“ povedala Mésarová s tým, že polícia v tejto súvislosti vyzýva účastníkov cestnej premávky, aby sa plne venovali vedeniu vozidla, zvýšili pozornosť z dôvodu zmeny dopravného značenia a využili obchádzkové trasy.
 
Predseda KSK Rastislav Trnka priblížil, že na moste v októbri minulého roka odstránili jedenásť najviac poškodených nosníkov, ktoré nahradilo dočasné premostenie, následne bola na most presmerovaná doprava do 7,5 tony s výnimkou autobusov.
 
„Aj napriek obmedzeniu nosnosti vozidiel statik konštatoval ďalšie zhoršenie stavebno-technického stavu mosta a odporučil nám most bezodkladne uzavrieť. Ide o podobný prípad, aký nastal na moste v Krivošťanoch aj na moste medzi Kysakom a Veľkou Lodinou, aj pri tomto moste hrozí jeho samovoľné zrútenie,“ skonštatoval Trnka.
 
 
Obnovia obchádzkové trasy
 
Po uzatvorení mosta budú obnovené obchádzkové trasy. V smere z Veľkých Kapušian do Trebišova povedie obchádzka cez obec Oborín po ceste Oborín – Trhovište, následne po ceste z Trhovišťa do Sečoviec.
 
V smere z Trebišova bude viesť trasa obchádzky po ceste do Kráľovského Chlmca alebo cestami druhej a tretej triedy.
 
Príprava na demoláciu
 
Podľa statického posudku sa na nosníkoch vyskytujú trhliny, poškodená je aj betónová krycia vrstva, v dôsledku čoho dochádza k degradácii a korózii predpínacej výstuže v nosníkoch.
 
Košická župa pripravuje jeho demoláciu, odstránených bude aj zvyšných 33 nosníkov. Správa ciest KSK v uplynulých mesiacoch zabezpečila vypracovanie projektovej dokumentácie a podpísaná je už aj zmluva so zhotoviteľom, ktorý zabezpečí odstránenie sutín aj výstavbu nového mosta.
 
Pôjde o finančne aj technicky najnáročnejšiu rekonštrukciu mosta, stáť by mala viac ako 4,1 milióna eur.
(17:05, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár