Polaček hovorí o humanitárnej katastrofe, Mikulec to označil za teátro

1501x
09. Marec 2022
Mikulec: Primátor rozosial medzi obyvateľmi paniku
 Na snímke minister vnútra Roman Mikulec a primátor Košíc Jaroslav Polaček. FB/Roman Mikulec - minister vnútra SR/Jaro Polaček
 
Minister vnútra Roman Mikulec v stredu (9. 3.) reagoval na vyjadrenie košického primátora Jaroslava Polačeka, ktorý vyhlásil, že Košice, v súvislosti s prílevom vojnových utečencov z Ukrajiny, začínajú čeliť humanitárnej katastrofe.
 
Polaček v utorok (8. 3.) po Krízovom štábe Okresného úradu v Košiciach uviedol, že každý deň prichýlia tisíce ukrajinských utečencov.
 
Kapacitne to nezvládajú
 
„Pre väčšinu z nich sme zatiaľ prestupnou stanicou pred tým, než vyrazia ďalej do krajín EÚ. Denne nám do Košíc prichádzajú desiatky autobusov a individuálne stovky ľudí z Ukrajiny. Samosprávy nemajú kompetenciu v tomto mimoriadne stave pomáhať ľuďom utekajúcich pred vojnou, je to úloha štátu. My nemôžeme tieto otázky riešiť a ani v nich rozhodovať, máme úplne iné úlohy. Chceme sa však o týchto ľudí postarať, venujeme sa im ako najviac môžeme, ale kapacitne to už mesto Košice nezvláda,“ povedal primátor.
 
 
Primátor zároveň uviedol, že štát mestu doposiaľ neposkytol žiadne svoje ubytovacie kapacity, hoci tu má napríklad svoje školy.
 
„My už naozaj máme veľký problém, kam máme utečencov umiestniť. Už pred 11 dňami sme prosili o pomoc Okresný úrad v Košiciach. Požiadali sme ich o 5 000 postelí a matracov ktoré by sme využili v stanovom mestečku. Prisľúbili nám ich 1 000 pre nás a ďalších 1 000 pre Košický samosprávny kraj. Každý deň sa na nich pýtame, nikto nevie, kde sú, ale vraj tu už mali byť. Žiaľ nie sú,“ dodal Polaček.
 
 
Mikulec: Primátor rozosial medzi obyvateľmi paniku
 
Ako uviedol Mikulec na sociálnej sieti, primátor druhého najväčšieho mesta teatrálne vyhlásil v Košiciach humanitárnu katastrofu a obvinil štát, že s tým nič nerobí.
 
„Najabsurdnejšie na celom tomto teátre však je, že Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a dokonca aj ten “zlý štát, ktorý sa o nikoho nestará” sa prvýkrát dozvedá o akýchkoľvek problémoch mesta až z médií, nehovoriac o panike, ktorú už medzi obyvateľmi rozosial,“ povedal minister vnútra.
 
Podľa slov Mikulca ministerstvo vnútra od začiatku konfliktu na Ukrajine a s tým súvisiaceho presunu časti jej obyvateľov na Slovensko intenzívne spolupracujeme aj prostredníctvom okresných úradov so ZMOS, ktoré je prítomné na všetkých strategických poradách a koordinačných štáboch, kam prichádza s požiadavkami obcí.
 
„Okresný úrad Košice realizuje stretnutia Okresného krízového štábu, na ktorom sa zdieľajú všetky dostupné informácie. Zo strany primátora mesta Košice boli na poslednom zasadnutí krízového štábu deklarované požiadavky na presné počty očakávaných utečencov z Ukrajiny, na informácie o tom, koľkí ostanú v Košiciach a koľkí budú pokračovať ďalej a iné. Takéto čísla nie je reálne mať k dispozícii, vychádzame len z údajov, ktoré dostaneme z hraničných prechodov,“ vysvetlil Mikulec na sociálnej sieti.
 
Ako ďalej uviedol, v súčasnosti väčšina obyvateľov Ukrajiny Košicami len prechádza a pokračuje ďalej za svojou rodinou alebo do iných krajín.
 
„Primátor Košíc dostal rovnaké inštrukcie ako všetky iné obce a mestá. Mal a má k dispozícii všetky komunikačné kanály, ktorými dokáže riešiť akýkoľvek problém, ktorý sa v súvislosti s utečencami vyskytne,“ dodal minister vnútra.
 
(14:30, red)
Diskusia
Pridať komentár