VIDEO | Lekár z bardejovskej nemocnice: Ak bude potrebné, vrátim sa na Ukrajinu

2447x
09. Marec 2022
Ivan Romanišin pracuje v Bardejove ako chirurg
Pozrite si videoreportáž  
 
Vojenské boje v susednej Ukrajine stále pokračujú a chrániť svoju vlasť pomáhajú aj civilisti. Aj keď mnohí svoju rodnú domovinu opúšťajú, muži ostávajú a otázkou je, či budú povolaní aj tí, ktorí sa momentálne zdržiavajú mimo krajiny.
 
Otázkou tiež je, či lekári, ktorí pracujú na Slovensku, sa budú musieť vrátiť na Ukrajinu, alebo nie. V prípade, ak áno, problém môže nastať aj v nemocniciach, kde pracujú.
 
„Pätnásť lekárov momentálne pracuje v našej nemocnici, my sme s nimi veľmi spokojní. Na východnom Slovensku ich pracuje viac ako 200. V prípade, že by títo lekári boli povolaní domov, ide hlavne o mužov, musím povedať, že by bol pomerne veľký problém s poskytovaním akútnej zdravotnej starostlivosti. Takýto problém vznikol už na košickej záchranke, odkiaľ museli odísť, lebo dostali povolávací rozkaz alebo chceli ísť brániť svoju vlasť. Viem, že dostali nejakú výpomoc z Českej republiky. V prípade, že by to nastalo aj tu, musíme sa okamžite spájať s ministerstvom zdravotníctva, aby sme hľadali riešenia. Neviem vám teraz povedať, aké by boli. Vôbec by to nebolo jednoduché,“ ozrejmil riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Držia spolu  
 
Ivan Romanišin pracuje v bardejovskej nemocnici ako chirurg a v prípade, ak bude potrebné vrátiť sa domov, nebude váhať.
 
„Pôjdem, aj keď to nebude potrebné, aj keď nepríde nič, tak pôjdem. Keď tam niekto zostane, urobí sa taká retiazka, že jeden druhého nenechá len tak. Mám tam aj babku, aj brata, aj mamku. Nikto tam nenechá svoju mamu, brat tam nemôže nechať mamu. Zatiaľ je to komplikované, v podstate nie som až tak blízko pri frontovej zóne, cca 200 kilometrov od hraníc so Slovenskom. Každé mesto na Ukrajine je teraz bombardované, ľudia žijú stále v strachu, nevedia, čo bude zajtra,“ priblížil lekár.
 
Ostáva už len dúfať, že sa situácia upokojí a lekári nebudú musieť odísť za východné hranice do svojej vlasti.
(13:02, red)
 
Diskusia
Pridať komentár