Košická župa zriadila transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom

987x
09. Marec 2022
Pribudli aj ďalšie zariadenia pre utečencov
Najväčší záujem majú vojnoví utečenci o nocľah v Košiciach. Ilustračná foto: FB/ Polícia Slovenskej republiky
 
Nadácia Košického samosprávneho kraja (KSK) zriadila transparentný účet pre pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, finančne môže prispieť ktokoľvek na číslo účtu SK72 0900 0000 0051 8801 1600.
 
Ľubovoľná suma
 
„Výška príspevku nie je stanovená, na transparentný účet je možné venovať ľubovoľnú sumu. Prispieť môžu jednotlivci aj organizácie priebežne, až do ukončenia zbierky. Trvanie zbierky bude závisieť od aktuálnej situácie. Všetky peniaze z účtu použije nadácia na zabezpečenie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu a jej obyvateľov. V prípade potreby napríklad zabezpečí nevyhnutné vybavenie zariadení dočasného bývania, v ktorých našli útočisko vojnoví utečenci,“ povedala hovorkyňa.
 
 
 
Pribudli ďalšie zariadenia pre utečencov
 
Terezková zároveň uviedla, že vzhľadom na nápor na ubytovacie kapacity v Košiciach župa zriadila ďalšie dve núdzové zariadenia pre utečencov, a to na Gemerskej a Polárnej ulici, čím vzniklo ďalších približne 100 miest.
 
KSK takéto bývanie zriadil nielen na v stredoškolských internátoch, turistických ubytovniach, telocvičniach krajských stredných škôl, ale aj v priestoroch školy v prírode po celom kraji. Ich kapacita je aktuálne viac ako 900 miest.
 
 
„Najväčší záujem majú vojnoví utečenci o nocľah v Košiciach, ktoré sú dopravným uzlom pre ich ďalší presun do iných miest alebo krajín. V krajskom meste v pondelok padol rekord v počte ubytovaných, kedy sa počas jednej noci vyčerpali všetky pripravené kapacity v počte viac ako 330 miest. Z tohto dôvodu sme pre ľudí utekajúcich pred vojnou vyčlenili ďalšie dve telocvične s kapacitou takmer 100 miest. Patria pod župné stredné školy - Strednú odbornú školu beauty služieb a Obchodnú akadémiu na Polárnej ulici v Košiciach,“ skonštatovala Terezková.
 
Od vypuknutia vojny ubytoval kraj v dočasných zariadeniach viac ako 1 400 ľudí. Pred ubytovaním majú k dispozícii možnosť testovania na COVID-19, ktoré nájdu aj pri kontajnerovom mestečku pri kúpalisku Červená hviezda.
 
Informácie o pomoci pre utečencov nájdu obyvatelia na webovej stránke nadaciaksk.sk v sekcii Pomôžme spolu ľuďom z Ukrajiny.
 
Na stránke je zverejnený aj aktuálny zoznam potrebných vecí, ktoré môžu priniesť do skladu humanitárnej pomoci na Ostrovského ulicu 1v Košiciach.
(12:45, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár