Primátor Polaček: Košice sú na prahu humanitárnej katastrofy

1431x
09. Marec 2022
Polaček: Štát nám doposiaľ neposkytol žiadne svoje ubytovacie kapacity
Primátor Jaroslav Polaček. Foto: Mesto Košice
 
Mesto Košice začína čeliť humanitárnej katastrofe, súvisí to s náporom množstva vojnových utečencov z Ukrajiny. Vyhlásil to v utorok (8. 3.) košický primátor Jaroslav Polaček po Krízovom štábe Okresného úradu v Košiciach.
 
Podľa slov primátora mesto robí všetko, čo je v jeho silách. Žiaľ, len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu, sa už nebude vedieť zvládnuť postarať o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do metropoly východu.
 
Kapacitne to nezvládajú
 
„Každý deň prichýlime tisíce ukrajinských utečencov. Pre väčšinu z nich sme zatiaľ prestupnou stanicou pred tým, než vyrazia ďalej do krajín EÚ. Denne nám do Košíc prichádzajú desiatky autobusov a individuálne stovky ľudí z Ukrajiny. Samosprávy nemajú kompetenciu v tomto mimoriadne stave pomáhať ľuďom utekajúcich pred vojnou, je to úloha štátu. My nemôžeme tieto otázky riešiť a ani v nich rozhodovať, máme úplne iné úlohy. Chceme sa však o týchto ľudí postarať, venujeme sa im ako najviac môžeme, ale kapacitne to už mesto Košice nezvláda,“ povedal primátor.
 
 
 
Ako ďalej uviedol Polaček, ani rozšírená kapacita centra pomoci na kúpalisku Červená hviezda, ktoré mesto zriadilo minulý týždeň, nebude stačiť.
 
„Už neraz sa stalo, že v noci nám tam naraz dorazilo v jednu chvíľu viacero autobusov s utečencami. V utorok v noci nám prišlo bez predchádzajúceho avíza v priebehu poldruha hodiny zhruba 500 utečencov. Za pondelok sme vybavili zhruba 1 500 ľudí. S vypätím všetkých síl sa o nich naši dobrovoľníci postarali a my sme kvôli tomu rozšírili kapacitu tohto hotspotu z pôvodných 300 na súčasných 400 miest,“ vysvetlil primátor.
 
Mesto na starostlivosť o vojnových utečencov, ktorí prichádzajú na kúpalisko potrebuje približne sto dobrovoľníkov na deň pri 5-zmennej prevádzke.
 
„Ak by sme chceli vo vlastnej réžii zabezpečiť len bežnú stravu pre utečencov, vyšlo by nás to denne na päťtisíc eur. Naozaj ďakujem všetkým sponzorom, ktorí sa o to zatiaľ starajú. Ani to však nebude stačiť a už v najbližších hodinách budeme mať problém s nedostatočnou kapacitou “čéhačka“,“ skonštatoval.
 
Prichádzať budú mimoriadne vlaky
 
Primátor tiež uviedol, že podľa neoficiálnych informácií mali v priebehu utorkového večera a noci prísť z Čiernej nad Tisou do Košíc dva vlaky s utečencami. Tak by to malo byť aj v ďalších dňoch.
 
„Je nefér, aby sme od predstaviteľov štátu nemali konkrétne a priame informácie. Je nefér, že nás štát neinformuje, čo sa deje, nikto nevydáva pokyny a rozhodnutia. Chceme pomáhať, no musíme sa pozerať aj na Košičanov a naše mesto,“ povedal Polaček.
 
 
Výzva pre štát
 
Primátor zároveň vyzval štát, aby okamžite rozhodol a dal pokyny, čo majú robiť. Keďže mesto nemá informácie o tom, koľko ľudí prijalo azyl, koľko tu chce zostať. Bez nich a podpory mesto nevie ako má postupovať a aké má prijímať rozhodnutia.
 
„Štát nám doposiaľ neposkytol žiadne svoje ubytovacie kapacity, hoci tu má napríklad svoje školy a nielen my už naozaj máme veľký problém, kam máme utečencov umiestniť. Už pred 11 dňami sme prosili o pomoc Okresný úrad v Košiciach. Požiadali sme ich o 5 000 postelí a matracov ktoré by sme využili v stanovom mestečku. Prisľúbili nám ich 1 000 pre nás a ďalších 1 000 pre Košický samosprávny kraj. Každý deň sa na nich pýtame, nikto nevie, kde sú, ale vraj tu už mali byť. Žiaľ nie sú,“ zhodnotil s tým, že táto humanitárna kríza nemôže byť založená len na dobrovoľníkoch a samosprávach, ktoré nahrádzajú štát.
 
Polaček však verí, že predstavitelia štátu sa začnú zaujímať nielen o hraničné priechody, ale aj o mesto Košice, ktoré je významným dopravným uzlom a prechádzajú tu desaťtisíce ľudí.
 
„Vojna nekončí na hraniciach, ale jej dôsledky musia riešiť samosprávy. Prosím kompetentných, aby prišli do Košíc a vymysleli plány. Potrebujeme byť rozhodní a len takto ponúkneme všetkým utečencom svoju pomoc,“ dodal.
(10:20, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár