Ubytovacie kapacity pre utečencov v Prešove kraj opäť rozšíril

895x
08. Marec 2022
Aktuálne má prichýlených takmer 90 migrantov
 
Menšie skupiny utečencov z Ukrajiny nájdu dočasné ubytovanie v ďalšom zariadení Prešovského samosprávneho kraja. Župa rozšírila svoje ubytovacie kapacity konkrétne v Prešove.
 
Ako informoval kraj, dve desiatky lôžok vyčlenil v centre sociálnych služieb v jeho samostatnej časti mimo zóny klientov. V nedeľu 6. marca tu dočasné útočisko našlo prvých devätnásť migrantov. Kraj aktuálne poskytuje ubytovanie celkovo 88 utečencom.
 
Prešovský samosprávny kraj má pre ukrajinských utečencov celkovo vyčlenených už osem zariadení dočasného ubytovania s kapacitou približne tisíc lôžok.
 
Ide o päť školských internátov pri župných stredných školách s kapacitou 461 lôžok, dočasné ubytovacie miesta v športovej hale v Prešove, ktorá má kapacitu 130 lôžok a vie sa rozšíriť o ďalších 150 lôžok i v bývalom sídle prešovskej strednej školy, ktorá vie dočasne prichýliť približne 400 migrantov.
 
Ubytovaní sú aj v Bardejove 
 
Tieto zariadenia aktuálne (k 7. marcu dopoludnia) poskytujú útočisko 88 migrantom. Konkrétne je ubytovaných 10 ľudí v školskom internáte pri SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou, 40 utečencov v školskom internáte pri SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb J. Andraščíka v Bardejove, 19 v svidníckom školskom internáte pri SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu a rovnako 19 v školskom penzióne pri SOŠ technickej v Poprade.
 
 
Uplynulý víkend kraj svoje kapacity v Prešove znovu rozšíril. V Centre sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici zriadil v samostatnom krídle zariadenia, v jeho oddelenej časti mimo klientov, miesto s kapacitou približne dvadsať lôžok. Ide o miesto dočasného, krátkodobého ubytovania, ktoré slúži pre rýchle umiestnenie malých skupín migrantov.
 
Zabezpečili potrebný komfort 
 
V ubytovacej časti je zabezpečený potrebný komfort od pripravených lôžok, cez sociálne zariadenia po stravnú jednotku. Už v nedeľu 6. marca popoludní tu župa krátkodobo prichýlila prvých devätnásť migrantov. Konkrétne šlo o štyri ukrajinské rodiny s deťmi, jednu šesťčlennú, dve päťčlenné a jednu trojčlennú rodinu.
 
Krajská samospráva aktuálne poskytuje dočasné útočisko aj na iných miestach, kde prichýlil rodiny ukrajinských zamestnancov Tatravagónky Poprad. Využil na to voľné kapacity ďalších školských internátov, a to v Poprade či Svite.
(15:06, PSK, Foto: PSK)
 
Diskusia
Pridať komentár