Bardejovské stredné školy sa opäť pripravujú na tradičné skúšky dospelosti

1052x
08. Marec 2022
Ako vidia tohtoročné maturity riaditelia?
Veľká časť štúdia sa sústredila do online priestoru (Foto: red) 
 
Po dvoch rokoch pandémie čakajú žiakov stredných škôl maturitné skúšky. Sú rozdielne názory na to, v akom profile by sa mali uskutočniť. Niekde chýbalo praktické vyučovanie, alebo by mala byť zrušená písomná časť.
 
Mnohí maturanti majú pred skúškou dospelosti úzkosti, potrebujú pomoc psychológov. Odborníci by preferovali nastavenie maturity s možnosťou voľby. Získali sme názory kompetentných funkcionárov z Bardejova.
 
Otázky k prebranému učivu
 
Ministerstvo školstva neplánuje ustúpiť petícií či protestu maturantov v uliciach. Riaditeľ Strednej priemyselnej technickej školy v Bardejove Jaroslav Bujda sa s pedagógmi pripravuje na plne hodnotnú maturitu.
 
„Ideme podľa pokynov. Pripravujeme otázky vzhľadom k dištančnému vyučovaniu. Aké učivo sme prebrali, vieme aké vedomosti môžeme očakávať. Nie som informovaný o tom, aby boli sťažnosti maturantov na predpokladanú formu. Som presvedčený, že maturity sa uskutočnia v tradičnej formáte. Očakávame zadania z ministerstva. Ústnu časť si vieme odkontrolovať a sledovať. No neviem si predstaviť, aby sa trieda dostala do karantény, ako by sme postupovali v takomto prípade," ozrejmil Bujda.
 
Ocenia to až na vysokej škole
 
Maturanti by si nemali zľahčovať konečné hodnotenie naučeného na strednej škole. Skôr či neskôr sami sa ocitnú v prostredí, kedy bude rozhodovať len kvalita vedomostí. Riaditeľka Gymnázia L. Stöckela v Bardejove Alena Gombošová verí, že po dvojročnom zaokrúhľovaní koncových známok, konečne to bude skúška dospelosti.
 
 
„My sa v škole chystáme, aj keď nedá sa vylúčiť, že niekto ochorie. Už 15.marca začínajú písomné skúšky, tak ako to bolo po minulé roky. Práce sa nebudú opravovať v škole, ale posielame na MŠ. Lenže žiaci sú mladí ľudia, ktorí robia to, čo sa im dovolí. Celé vyhranené obdobie sme ich pripravovali aj na maturitnú skúšku. Ich snahou by malo byť odovzdať všetko svoje snaženie a vedomosti. Ja som jednoznačne za maturity v klasickej podobe. Maturanti s tým súhlasia. Možno to ocenia až na vysokej škole," priblížila riaditeľka GLS.
 
Dva roky sa učili cez internet
 
V priebehu ostatných dvoch rokov na stredných školách chýbali nielen stužkové večierky, ale najmä maturitné skúšky. O tak významnej deliacej čiare v živote človeka hovoril riaditeľ Súkromnej strednej odbornej školy v Bardejove Ľubomír Čekan takto: „Budú to normálne písomky a ústne skúšky. Neupravuje sa v podstate nič, akurát na písomky sa predĺžil čas vypracovania o 15 min. Budúci absolventi určite majú obavy. Veď dva roky sa učili cez internet. No nemalo by zmysel, aby maturity neboli. Máme aj praktické maturity, čo je zložitejšie. Aj cez pandémiu chodili do školy po skupinách na prax. Učitelia sa snažili zintenzívniť prípravu. Chceme dať možnosť doučovať a hodiny naviac. Je to reštartovanie na prijímacie skúšky na vysoké školy."
  
Mali problémy bez klasických maturít
 
Podľa riaditeľky Strednej odbornej školy ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove Heleny Ferkovej je maturitná skúška niečo celkom iné ako zaokrúhľovanie známok za posledné roky.
 
„Veď príprava na skúšky dospelosti mnohým prospeje úspešne zvládnuť ďalšie štúdium na vysokej škole. Nie nadarmo sa hovorí, že jedná skúška na vysokej škole je ako maturitná. Viem, že bez klasických maturít niektorí mali na vysokej škole problémy zvládnuť tam učivo. Je to o prístupe maturantov k vedomostiam a najmä zhrnutie získaných vedomostí za obdobie na strednej škole. Veríme, že to zvládneme a najmä, že budeme zdraví. Nemyslím si, že by u nás niekto písal petíciu proti, verili do poslednej chvíle, že budú normálne a klasicky maturovať. Dokonca sú tomu radi," uzavrela Ferková.
(13:00, J. Ščerbík)
 
Diskusia
Pridať komentár