VIDEO | Košičania podali pomocnú ruku ľuďom z Ukrajiny

1531x
08. Marec 2022
Staromestskí balíček pomoci
 Pozrite si videoreportáž
 
Košická mestská časť Staré Mesto podala pomocnú ruku ľuďom z Ukrajiny, ktorí pred vojnou utiekli do najväčšieho východoslovenského mesta.
 
„Základné body našej pomoci sú v tom, že sme okamžite tento priestor sobášnej sály zmenili na distribučné centrum, kde spontánne sa ľudia zomkli a začali nosiť od prvej minúty od potravín, cez hygienické potreby až po šatstvo,“ uviedol starosta mestskej časti Staré Mesto Igor Petrovčik.
 
V prvých dňoch množstvo potravín mestská časť odovzdala priamo Ukrajine
 
Teraz už všetka pomoc je pripravená priamo pre utečencov, ktorí ostávajú v Košiciach. K dispozícii je Staromestskí balíček pomoci.
 
„Kde prídu a vyberú si to, čo potrebujú, aby nasledujúce dni normálne mohli existovať v týchto svojich ubytovaniach,“ pokračoval starosta.
 
„Prídu, ak potrebujú pomoc, napríklad s dopravou, ako sa kde majú dostať, alebo ak chcú sim kartu, alebo také obyčajné veci. Vôbec nepoznajú Košice, poradíme im, ak potrebujú navigovať, povieme im, ako funguje MHD,“ prezradil dobrovoľník Anatoliy Gromosyak.
 
 
Množstvo utečencov našlo prechodný druhý domov v mestskej časti Staré mesto, zároveň privítali aj materiálnu pomoc. Väčšinou do Košíc prišli ženy s deťmi.
 
„Ja som prišla s mojimi dvomi deťmi, so sestrou s jej deťmi a s babičkou. Muži ostali bojovať na Ukrajine, v Kyjeve, ktoré je ostreľované raketami. Centrum mesta je zatiaľ v poriadku. Obkľúčené je však zo všetkých strán,“ povedala žena, ktorá musela svoje bydlisko v krátkom čase opustiť.
 
Jej malý chlapec k tomu dodal. „Veľmi som sa bál, keď sme cestovali, ale len pri ceste, lebo pol cesty som bol v kufri. Bojím sa o Kyjev a o svoje veci. Ale najdôležitejšiu vec som zobral so sebou, celý balík mäkkých hračiek.“
 
 
Ak chcete pomôcť, môžete priniesť ešte trvanlivé potraviny alebo pollitrové vody, ktoré si utečenci vedia zobrať so sebou.
 
„Ešte potrebujeme ďalšie potraviny, ďalšie hygienické pomôcky, ďalšie deky, paplóny. Toto je teraz najdôležitejšie,“ vyjadril sa I. Petrovčik.
 
„Obväzy, zdravotnícky materiál, termo prádlo pre mužov, takisto aj detské veci. Oblečenie už nepotrebujú, toho je už dosť veľa,“ nadviazal A. Gromosyak.
 
Ukrajincom, ktorí plánujú na Slovensku ostať, pomocnú ruku podávajú personálne agentúry, ktoré vedia týmto utečencom nájsť prácu i zároveň pomôcť s vybavovaním všetkých dokladov.
 
Nechýba ani zabezpečenie ubytovania
 
„Keďže vieme, že medzi utečencami budú predovšetkým mamky s deťmi, približne 80 – 90 percent a často krát príde aj skupinka ešte so starými rodičmi, hľadáme také možnosti, aby sme dokázali nájsť riešenie práve pre túto skupinu žien.
 
Musíme vyriešiť starostlivosť o deti, tam je veľká súčinnosť štátu a štátnych inštitúcii, ako sú školské a predškolské zariadenia a my sa snažíme práve u zamestnávateľov a našich partnerov a klientov všetkých personálnych klientov nájsť také možnosti, aby to boli buď skrátené úväzky, dohody, aby to boli riešenia, kde by sa bral ohľad práve na tieto mamky s deťmi,“ dodala Henrieta Tomašcová, zástupkyňa jednej z personálnych agentúr.
 
Práca s ubytovaním je pre Ukrajincov možná nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.
(11:26, red)
Diskusia
Pridať komentár