VIDEO | Umelci sa postavili za slobodu Ukrajiny, vystúpili v Košiciach i Prešove

1379x
07. Marec 2022
Podporiť ich prišli stovky ľudí
 Pozrite si videoreportáž
 
Aj umelci sa postavili za slobodu Ukrajiny. Koncertom, ktorý sa konal v Košiciach či Prešove spoločne vyjadrili solidaritu s ľuďmi, ktorí musia nevinne trpieť. Podporiť ich prišli stovky ľudí.
 
Ako uviedla pre ahoj.tv riaditeľka Štátnej filharmónie Košice Lucia Potokárová, iniciátorom tohto podujatia bola Hudobná únia Slovenska, ktorá naprieč celým Slovenskom organizuje v krajských mestách koncerty na podporu Ukrajine.
 
„My spolu s K13 – Košické kultúrne centrá sme sa toho radi zúčastnili a pripravili sme koncert s názvom Koncert pre Ukrajinu. Posolstvom tohto koncertu je povedať jasne a zreteľne nie vojne. Posolstvom je vysloviť podporu a solidaritu našim kolegom, priateľom, študentom Ukrajincom, ktorí žijú v Košiciach, ale aj ich rodinám a všetkým občanom Ukrajiny,“ povedala Potokárová.
 
 
Nechýbali ukrajinské vlajky či transparenty
 
Úvod koncertu v Košiciach na Dolnej Bráne patril Štátnej filharmónii Košice, Zboru svätej Cecílie či Košickému speváckemu zboru učiteľov. V dave nechýbali ukrajinské vlajky, transparenty, ale aj smutné pohľady ľudí.
 
„Ukrajina je mierumilovný národ. Národ, ktorý chce žiť len tak, ako žijú iné európske národy. Ako žijú Poliaci, Maďari, Česi, Slováci. Nárok, ktorý nechce byť večným vazalom Ruska. Ako vidíme ruská predstava je taká, že Ukrajine to nedopraje. Preto je tá agresia, genocída, ktorú pácha ruský agresor teraz už po celej Ukrajine. Je to nenormálna spúšť, čo po sebe ruské vojská nechávajú,“ vysvetlil Jaroslav Džoganík, riaditeľ SNM - Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku.
 
Na podujatí sa predstavili mnohí umelci a zazneli aj ukrajinské piesne. Nechýbal napríklad Ondrej Kandráč či Štefan Štec.
 
Muzikant Ondrej Kandráč povedal, že toto nie je klasický koncert, kde by ľudia skandovali, dvíhali ruky či zabávali sa.
 
„Ide o vyjadrenie spolupatričnosti a vyjadrenie toho, že myslíme na ľudí, ktorí to majú veľmi ťažké. Vojna nemá víťaza, vojna má iba porazených. Nechcem aby bola vojna. Chcem aby ľudia, deti žili v mieri, v pokoji, radosti a mali svojich rodičov. Aby ich otcovia nemuseli byť na fronte, vo vojnových zákopoch, ale nech sú doma pri svojich blízkych,“ skonštatoval muzikant.
 
Koncert aj v Prešove
 
Podporu ľuďom na Ukrajine vyjadrili aj v Prešove. Na koncerte vystúpil známy moderátor Michal Hudák, spevák Lukáš Adamec, Martin Husovský z Komajoty či domáci rockeri ElevenHill.
 
„Mám tam veľmi veľa blízkych priateľov, s ktorými som tam zažíval najkrajšie časy počas vysokoškolských štúdií. Priateľov, s ktorými som sa prechádzal po uliciach a parkoch Kyjeva, ktoré teraz vidím na záberoch zničené raketami a bombami. Nielen preto mi nie je všetko jedno. Stále mi to pripadá ako v zlom sne. Stále si hovorím, že to nemôže byť pravda. Bohužiaľ, sa nepozeráme na akčný film, ale na reálnu vec, ktorá sa deje veľmi blízko pri našich hraniciach,“ povedal moderátor Michal Hudák.
 
Obrovské vyjadrenie spolupatričnosti a solidarity vníma aj Ukrajinka Ľudmila, ktorá na Slovensku býva už šesť rokov.
 
Ako dodala Ľudmila Kozirieva členka Zboru PUĽS, podpora Slovákov je úžasná a veľmi si to váži.
 
„Dodáva nám to veľa síl, že v tom nie sme sami, že nás veľa ľudí podporuje. Ďakujem celému Slovensku a celému svetu za takúto podporu, ktorú veľmi potrebujeme.“
(red)
Diskusia
Pridať komentár