Židovská náboženská obec vytvorila miesto pre utečencov

909x
06. Marec 2022
ŽNO Prešov vytvorila v komunitnom centre miesto pre desať utečencov
 
Do pomoci utečencom z Ukrajiny sa zapojila aj Židovská náboženská obec (ŽNO) Prešov. V priestoroch svojho komunitného centra vytvorila možnosť dočasného záchytného ubytovania s kapacitou pre desať osôb, ktoré museli pred vojnovým konfliktom utiecť zo svojich domovov.
 
Rozhodnutie zreorganizovať priestory komunitného centra ŽNO na záchytný bod pre dočasné prenocovanie určené ľuďom, ktorí ešte nevedia, kam budú po úteku z vojnou zmietanej krajiny smerovať ich ďalšie kroky, vzniklo rozhodnutím predstavenstva prešovskej ŽNO spontánne hneď po prvých správach o potrebe pomoci ľuďom utekajúcim z Ukrajiny.
 
Cenné na tejto pomoci je to, že väčšinu členov obce tvoria ľudia v dôchodkovom veku
 
„Keďže všetci pochádzame z rodín, ktorých rodičia prežili 2. svetovú vojnu a vieme, aké to malo následky aj na ďalšie generácie, tak chceme pomôcť najmä tým najslabším, teda matkám s deťmi. Pomoc poskytujú ľudia, ktorí sú dobrovoľníci, ktorí chcú pomáhať a cítia, že treba pomáhať. Títo ľudia vedia čo to je vojna a kvôli tomu sme okamžite pristúpili na pomoc v rámci možností, ktoré ŽNO má, v spolupráci s OZ Barlička,“ vysvetlila predsedníčka ŽNO Prešov Margita Eckhausová.
 
 
V centre je vytvorených desať provizórnych miest na prespanie. Utečencom je k dispozícii malá kuchyňa, zabezpečené sú aj základné potraviny. K dispozícii je internetové pripojenie, ako aj služby lekára a zdravotnej sestry pôsobiacich v centre, ktorí sú už na dôchodku.
 
„Naše poďakovanie patrí občianskemu združeniu Barlička, ktoré zabezpečilo matrace, obliečky, uteráky a všetky potrebné veci. Postupne v priebehu ďalších dní sa kolektív ŽNO postaral o vypratanie priestorov a ich prípravu na príchod prvých utečencov. Členovia obce a ďalší dobrovoľníci sa takisto postarali o dodávku všetkých nevyhnutných vecí a pripravili balíčky, ktoré obsahujú základné hygienické a potravinové potreby,“ uviedla Eckhausová.
 
 
Pomoc s poskytnutím priestorov ponúkli členovia obce napríklad aj Prešovskej univerzite v Prešove pre rodiny ich študentov a lektorov.
 
Doba poskytovania pomoci nie je obmedzená
 
„Utečenci tak majú možnosť sa tu prechodne na pár dní ubytovať, pokiaľ sa nájde ďalšie riešenie pre ich pobyt, respektíve pokračovanie v ceste,“ dodala predsedníčka ŽNO.
 
Komunitné centrum ŽNO Prešov otvorili v novembri minulého roka. Vzniklo v zrekonštruovaných priestoroch starej priemyselnej budovy v areáli prešovského suburbia. Rekonštrukciu priestorov hradila prešovská ŽNO prevažne z vlastných zdrojov. Prestavba prebiehala postupne počas siedmich rokov.
 
Pozostávala z prípravnej projektovej fázy, opravy strechy, výmeny okien, kompletnej rekonštrukcie interiéru a vybudovania sociálnych zariadení. Zmodernizované priestory tvoria kancelárska miestnosť a veľká sála vybavená stolmi, stoličkami, aj premietacou technikou. Vytvoril sa tak nielen priestor na stretávanie členov ŽNO, ale aj workshopy a vzdelávacie aktivity pre školy a verejnosť zamerané na históriu judaizmu, ako aj históriu holokaustu na východnom Slovensku. V súčasnosti tieto priestory budú slúžiť na pomoc utečencom z Ukrajiny.
(18:39, r)
Diskusia
Pridať komentár