Kraj má ihneď k dispozícii takmer tisíc ubytovacích kapacít pre utečencov

2093x
06. Marec 2022
S vybavením dvoch miest v Prešove pomohol rezort vnútra
 
Aktuálne vie Prešovský samosprávny kraj ukrajinským utečencom ihneď poskytnúť do tisíc ubytovacích kapacít. Prvotných vyše 460 rozšírila o ďalších takmer 500.
 
Vytvorili sa v dočasných núdzových ubytovacích miestach v Prešove. S lôžkami tu materiálne vypomohlo Ministerstvo vnútra SR.
 
Prešovský samosprávny kraj má k dispozícii už sedem núdzových ubytovacích zariadení pre ľudí prichádzajúcich do Prešovského kraja z vojnou poznačenej Ukrajiny.
 
 
Okrem piatich školských internátov pri župných stredných školách v Poprade, Bardejove, Snine, Svidníku a Vranove nad Topľou s kapacitou spolu 461 lôžok, vie dočasné ubytovanie poskytnúť aj v Prešove.
 
Ubytovacie miesta pre migrantov PSK konkrétne zriadil v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici v Prešove. Pripravených je tu nateraz 130 poľných lôžok.
 
 
Kraj však vie toto miesto v prípade potreby kapacitne rozšíriť o ďalších 150 lôžkových miest. Športová hala poskytuje ubytovaným utečencom všetko potrebné zázemie pre ich dočasné umiestnenie - sociálne zariadenia a občerstvenie, pričom krajská samospráva je pripravená zabezpečiť tu aj celodenné stravovanie.
 
Rovnako je k dispozícii aj druhé miesto dočasného ubytovania pre migrantov, ktoré kraj vytvoril v bývalom sídle SOŠ dopravnej na Konštantínovej ulici.
 
Ubytovať tu vie až 400 utečencov, a to v bývalých triedach a kabinetoch. Obe zmienené miesta dočasného útočiska utečencov majú pripravených spolu do 500 lôžok, s ktorými kraju vypomohol rezort vnútra.
 
Ďalšie potrebné súčasti lôžok, ako sú karimatky, deky, spacáky, vankúše, matrace a podobne, sú zabezpečované cez humanitárnu zbierku kraja. Zapojiť sa do nej môže aj široká verejnosť, pričom jej odbernými miestami sú Úrad PSK na Námestí mieru 2 a Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici.
(16:17, Oddelenie komunikácie a propagácie PSK)
Diskusia
Pridať komentár