Most nad riekou Olšava pri Olšovanoch sa dočkal, začali s jeho rekonštrukciou

652x
04. Marec 2022
Košická župa na jeho rekonštrukciu vyčlenila takmer 194-tisíc eur
Most bol postavený pred viac ako 60-timi rokmi. Ilustračná foto: FB/KSK
 
Košický samosprávny kraj (KSK) odštartoval prvé rekonštrukcie mostov v tomto roku. Opravy sa dočká aj 22 metrov dlhý most nad riekou Olšava medzi obcami Olšovany a Ďurkov (okres Košice-okolie).
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková, most bol dlhodobo vo veľmi zlom stavebno-technickom stave. Nosná konštrukcia a jej oceľové časti boli skorodované a nefunkčné bolo aj jeho odvodnenie.
 
Čo sa opraví?
 
S rekonštrukciou mosta sa začalo ešte vo februári. Jej súčasťou bude odfrézovanie, búracie práce, odstránenie ríms, odbúranie vyrovnávacej vrstvy, vybudovanie novej vozovky, nových ríms a osadenie nových zvodidiel.
 
„Poškodené časti oceľovej nosnej konštrukcie a ložiská mosta budú očistené od hrdze a ošetrené protikoróznym náterom. Upravená bude aj spodná stavba mosta, ktorá bude sanovaná a existujúce podpovrchové mostné závery budú nahradené novými. Vybudovaná tiež bude nová hydroizolácia a odvodnenie mosta,“ vysvetlila hovorkyňa s tým, že v rámci rekonštrukcie budú vykonané aj terénne úpravy.
 
 
Košická župa na túto rekonštrukciu, ktorá by mala byť ukončená do konca júla tohto roka, vyčlenila zo svojho rozpočtu takmer 194-tisíc eur.
 
Terezková zároveň upozornila, že vodiči, ktorí prechádzajú týmto úsekom sa musia pripraviť na dopravné obmedzenia. Premávka je tam vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu a je riadená svetelnou signalizáciou.
 
Do opráv investujú približne 60 miliónov eur
 
„Tento rok chceme v Košickom kraji investovať do cestnej infraštruktúry približne 60 miliónov eur, čo je najviac v histórii župy. Dôvodom tejto finančnej injekcie je veľmi zlý stav ciest a najmä mostov, ktoré sa doslova rozpadávajú. Aktuálne je v zlom, veľmi zlom alebo havarijnom stave až 48 percent mostov, ktoré máme v správe. Most pri obci Olšovany je jedným z tých, ktoré by sa nám v tomto roku malo podariť začať aj dokončiť zrekonštruovať. Určite však nebude posledný,“ dodal predseda (KSK) Rastislav Trnka.
(15:40, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár