Košická župa spustila bezplatnú infolinku na pomoc Ukrajine

702x
04. Marec 2022
Bezplatné číslo je k dispozícii nepretržite 24 hodín denne
Volajúci sa s dobrovoľníkmi dohovoria v slovenskom a ukrajinskom jazyku. Ilustračná foto: pexels
 
Obyvateľom, ktorí na Slovensku hľadajú útočisko pred vojnou na Ukrajine, už slúži infolinka Košického samosprávneho kraja (KSK). Bezplatné číslo 0800 222 550 je k dispozícii nepretržite 24 hodín denne. Obsluhujú ho dobrovoľníci z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja, s ktorými sa volajúci dohovoria nielen v slovenskom, ale aj ukrajinskom jazyku.
 
Ako informovala hovorkyňa predsedu (KSK) Anna Terezková, linka slúži predovšetkým vojnovým utečencom. Dozvedia sa tu viac napríklad o možnostiach ubytovania, dopravných spojeniach, humanitárnej pomoci či o podmienkach k udeleniu azylu alebo zabezpečení školskej dochádzky pre školopovinné deti.
 
 
Informácie už na hraniciach
 
Hovorkyňa zároveň priblížila, že prvotné informácie utečencom poskytujú krajskí dobrovoľníci v humanitárnych stanoch už na hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemencoch. Hneď po prekročení hranice získajú informácie o možnosti ubytovania či bezplatnej autobusovej doprave, ktorú z hraníc zabezpečuje košická župa.
 
 
Pribudli ďalšie infopointy
 
V posledných dňoch stanice v Košiciach a Michalovciach čelia návalu utečencov z ukrajinských hraníc. Z toho dôvodu tam kraj zriadil dokopy tri informačné stánky, ktoré sú v prevádzke nepretržite. Vojnovým utečencom tam poskytujú informácie dobrovoľníci z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja.
 
„Od utorka (1. 3.) funguje infopoint na železničnej stanici v Košiciach a od štvrtku (3. 3.) už pomáhajú aj ďalšie dva - na autobusovej stanici v Košiciach a na železničnej stanici v Michalovciach, ktorá sídli bezprostredne pri autobusovej stanici. Na týchto miestach pomáhame vojnovým utečencom zabezpečiť ubytovanie, vyhľadáme potrebné dopravné spojenie, taktiež pomáhame s kúpou cestovného lístka,“ dodal predseda KSK Rastislav Trnka.
(12:59, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár