Rýchla lekárska pomoc na hraničných priechodoch či psychologické poradenstvo. Východ pomáha utečencom

1434x
04. Marec 2022
Lengvarský sa stretol s riaditeľmi fakultných a univerzitných nemocníc
Záchranná služba Košice včera začala svoju činnosť na priechode Vyšné Nemecké (Foto: FB/ Záchranná služba Košice)
 
Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský spolu s odborníkmi z rezortu včera diskutoval o aktuálnych témach s riaditeľmi najväčších nemocníc na Slovensku.
 
Podľa šéfa rezortu robí ministerstvo všetko pre hladký priebeh príjmu a následnej starostlivosti o ukrajinských utečencov na slovenských hraniciach. Na stretnutí avizoval, že v týchto dňoch bude vydané aj podrobné metodické usmernenie, akým spôsobom postupovať pri starostlivosti o utečencov, ktorí zostanú na území Slovenska dlhšie.
 
Od dnešného dňa začali na každom priechode fungovať stanice rýchlej lekárskej pomoci z košickej záchranky. Záchranná služba Košice odštartovala svoju činnosť včera na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. Počas dnešného dňa budú k dispozícii už aj na priechodoch Ubľa a Veľké Slemence.
 
„V Univerzitnej nemocnici v Košiciach už zriadili osobitný pavilón pre Ukrajincov s niekoľkými ambulanciami. Centrum má aj 24 lôžok na izoláciu a starostlivosť o pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. Nemocnica má v súčasnosti hospitalizovaných troch pacientov z Ukrajiny, z toho jedno dieťa, doposiaľ ošetrili 15 ľudí,“ opísal Vladimír Lengvarský.
 
 
 
V tejto nemocnici pracujú piati zamestnanci z Ukrajiny, a to štyria lekári a jedna sestra. Nemocnica zriadila aj nonstop psychologickú poradenskú službu pre všetkých utečencov.
 
Testovanie v ubytovacích zariadeniach
 
„Vo Fakultnej nemocnici v Prešove majú hospitalizovaných troch pacientov z Ukrajiny. Ak by sa počet utečencov zvyšoval, nemocnica má pripravených niekoľko alternatív, ako prispôsobiť jednotlivé časti nemocnice. Zo zamestnancov nemocnice sú traja Ukrajinci, zdravotnícke zariadenie odliv zamestnancov nezaznamenalo,“ doplnil šéf rezortu.
 
V popradskej nemocnici ošetrili štyroch utečencov a dvom poskytli aj psychologickú pomoc. Nemocnica sa zapojila do humanitárnej pomoci vo forme špeciálneho zdravotníckeho materiálu, ktorý odoslala na Ukrajinu, a zásielky liekov, ktorá šla priamo do ukrajinských nemocníc.
 
Minister ubezpečil verejnosť, že každý utečenec, ktorý prejde cez hranice, dostane bezplatnú štandardnú urgentnú zdravotnú starostlivosť. Zároveň potvrdil, že utečencov budú testovať v zariadeniach, kde budú ubytovaní.
(12:31, red, MZ SR) 
 
Diskusia
Pridať komentár