Košické mestské školy a škôlky môžu prijať stovky ukrajinských detí

1375x
03. Marec 2022
Prijať môžu v súčasnosti zhruba 650 detí
V prípade vie mesto vyhovieť aj väčšiemu počtu detí, a to vytvorením ďalších tried. Ilustračná foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
 
Mesto Košice bude nápomocné aj pri výchovno-vzdelávacom procese detí z Ukrajiny, ktorých rodičia o to prejavia záujem.
 
Informovala o tom námestníčka košického primátora Lucia Gurbáľová v stredu (2. 3.) po mimoriadnom mestskom zastupiteľstve (MsZ).
 
„Mesto môže v súčasnosti prijať 150 detí do svojich materských škôl, respektíve vytvoriť podmienky pre výuku až 500 detí v základných školách,“ povedala námestníčka.
 
Podľa jej slov ministerstvo školstva už vydalo usmernenie, ako majú riaditelia postupovať pri prijímaní týchto detí do škôl.
 
Ako pre teraz.sk priblížila vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Beáta Lopušniaková, košický magistrát už eviduje individuálny záujem o možnosť zaradenia takýchto žiakov do základných škôl.
 
„Zatiaľ je to len záujem, ale prijaté tieto deti ešte nie sú,“ uviedla Lopušniaková pre teraz.sk.
 
Zároveň dodala, že individuálny záujem chce mesto riešiť integráciou detí do tried a v prípade potreby vie vyhovieť aj väčšiemu počtu detí, a to vytvorením ďalších tried.
 
 
Čítajte aj:
Zriadili aj call centrum
 
Mesto Košice okrem pomoci vo výchovno-vzdelávacom procese detí z Ukrajiny, zriadilo aj call centrum, ktoré na telefónnom čísle 055/64 19 955 poskytuje informácie obyvateľom mesta a ukrajinským utečencom.
 
„Infolinka je zatiaľ vo večerných a nočných hodinách presmerovaná na dispečing mestskej polície, kde jej príslušníci hovoria aj po ukrajinsky, rusky či ďalšími jazykmi. V ďalších dňoch sa na ňu budú môcť záujemcovia nakontaktovať aj prostredníctvom komunikačných aplikácií ako je napríklad whatsapp a ďalšie,“ dodalo mesto.
(15:50, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár