Svidník chce pomáhať rodinám v núdzi, mesto podpísalo memorandum o spolupráci

1031x
03. Marec 2022
Kooperácia s Nadáciou Prešovského samosprávneho kraja
Pomoc by mala byť adresná a čo najrýchlejšia, ako aj v prípade výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove (Foto: mesto Prešov) 
 
Poslanci mestského zastupiteľstva vo Svidníku na svojom 25. rokovaní schválili MEMORANDUM o partnerstve a spolupráci medzi mestom Svidník a Nadáciou PSK pre podporu rodiny. Na základe memoranda bude možné občanom v kritickej situácii pomôcť rýchlo a adresne finančnou pomocou.
 
Cieľom memoranda je podľa samosprávy prostredníctvom zriadeného Nadačného fondu Nadácie PSK pre podporu rodiny pomáhať rodinám pri riešení krízových situácií zapríčinených prírodnými pohromami či nepredvídateľnými udalosťami v Prešovskom kraji.
 
„V posledných rokoch sa stále častejšie stretávame s výskytom mimoriadnych udalosti v podobe prírodných pohrôm. Povodne, prívalové dažde, veterné smršte, či požiare spôsobujú veľké škody na verejnom i súkromnom majetku. Skúsenosti za posledné dva roky poukázali na fakt, že počas mimoriadnych udalostí, ako bol napríklad výbuch bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove alebo povodne v meste Humenné, bola táto forma pomoci pre občanov najrýchlejšia, adresná a účelná,“ uviedlo na svojom webe mesto Svidník.
 
PSK a jednotlivé samosprávy prispejú do fondu v ďalších rokoch sumou 0,10 eur na občana na základe údajov Štatistického úradu SR, ktoré tvoria podklad pre určenie výšky podielových daní pre konkrétnu obec/mesto na príslušný kalendárny rok. Maximálna výška vyplateného príspevku pre občana s trvalým pobytom v danej obci bude v sume zákonom stanovenej minimálnej mzdy v národnom hospodárstve za príslušný kalendárny rok.
 
Celkový maximálny úhrn príspevkov pre občanov s trvalým pobytom za príslušný kalendárny rok je 10–násobok ročného vkladu obce.
 
Čo je cieľom podpory
  • pomoc a podpora jednotlivcom a rodinám v sociálnej, ekonomickej a existenciálnej núdzi,
  • pomoc jednotlivcom a rodinám, ktorí sa v dôsledku živelnej pohromy, závažného, alebo náhleho ochorenia nemôžu realizovať v riadnom sociálnom prostredí, alebo ich pracovná schopnosť je znížená,
  • pomoc a podpora jednotlivcom a rodinám, kde živiteľ rodiny má zmenšenú pracovnú schopnosť alebo je fyzicky alebo psychicky handicapovaný.
(13:59, mesto Svidník)
 
Diskusia
Pridať komentár