Sociálna poisťovňa ruší jednu zo svojich služieb. Grid karty už čoskoro skončia

1285x
03. Marec 2022
Poisťovňa upozorňuje ľudí, aby si aktivovali nový prístup
Po novom sa bude možné prihlásiť sa do e-Služieb len pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie či s elektronickým občianskym preukazom. Ilustračná foto: FB/Sociálna poisťovvňa
 
Sociálna poisťovňa pripomína svojim klientom, ktorí do jej e-Služieb ešte stále vstupujú pomocou grid karty, aby si aktivovali nový prístup. Platnosť grid kariet sa totiž skončí tento mesiac, teda 31. marca.
 
Informovala o tom Sociálna poisťovňa na svojej webovej stránke.
 
Ako priblížila, po tomto termíne bude možné prihlásiť sa do e-Služieb Sociálnej poisťovne už len pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie, alebo tiež s elektronickým občianskym preukazom (eID).
 
Prechod na nový spôsob prihlásenia sa týka zamestnávateľov (pre službu Odvádzateľ poistného), SZČO (pre službu Saldokonto) a fyzických osôb (pre službu Individuálny účet poistenca).
 
 
Jednoduché stiahnutie
 
„Pre nový prístup do e-Služieb si používatelia jednoducho stiahnu jednu z aplikácií FreeOTP, Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator do svojho smartfónu (pre Android alebo iOS). Pomocou nej si nasnímajú QR kód z e-Služieb (len pri prvej aktivácii) a aplikácia im vygeneruje jedinečný kód, ktorým sa overí ich prístup. Pri každom ďalšom prihlásení pomocou mena a hesla vyzvú e-Služby používateľa, aby zadal jedinečný kód z mobilnej aplikácie a presmerujú ho do prostredia e-Služieb,“ vysvetlila poisťovňa.
 
Spravovanie profilu
 
Zároveň uviedla, že po aktivovaní nového prihlásenia si klient môže spravovať svoj profil sám. Môže si zmeniť heslo v záujme ochrany pred zneužitím alebo si ho obnoviť, ak ho zabudne. Už nebude musieť navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne, ako to bolo napríklad pri strate Grid karty.
 
Nový prístup tiež predpokladá, že klient využíva jedinečnú mailovú adresu, ku ktorej nemá prístup iná osoba. Ak tú istú mailovú adresu využíva viacero klientov, upozorní ich na to správa v e-Službách.
 
„Klientom, ktorí pre prístup do e-Služieb Sociálnej poisťovne v súčasnosti využívajú elektronický občiansky preukaz, sa pri prihlasovaní nič nemení. Naďalej budú môcť využívať tento spôsob prihlásenia,“ dodala poisťovňa.
(8:25, red, Sociálna poisťovňa)
Diskusia
Pridať komentár