Užhorod požiadal Košice o pomoc, urgentne potrebujú postele, potraviny i zdravotnícke potreby

1386x
02. Marec 2022
V súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine zvolal primátor mimoriadne rokovanie
Mimoriadne rokovanie sa uskutoční elektronickou formou. Ilustračná foto: FB/Jaro Polaček
 
V súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine zvolal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček na stredu (2. 3.) o 14. hodine mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva.
 
Informoval o tom košický magistrát na webovej stránke s tým, že zastupiteľstvo sa uskutoční premiérovo elektronickou formou a bude pozostávať z celkovo zo štyroch bodov.
 
Body programu
 
„Prvým bodom rokovania bude vyhlásenie k vojnovej agresii Ruska voči Ukrajine a jej demokraticky zvoleným inštitúciám a občanom Ukrajiny. Schvaľovať sa bude aj návrh na zmenu Štatútu mesta Košice v súvislosti s poskytovaním niektorých dotácií. Poslanci budú tiež rokovať aj o dotačnej schéme pre organizácie zabezpečujúce pomoc pre obyvateľov Ukrajiny utekajúcich pred vojnou vo svojej vlasti alebo o materiálnej a finančnej pomoci pre Užhorod ako partnerské mesto Košíc,“ spresnil body rokovania magistrát.
 
 
Užhorod prosí o pomoc Ako ďalej uviedol magistrát, mesto Užhorod požiadalo Košice o pomoc. V súčasnosti urgentne potrebuje postele a posteľnú bielizeň, spacáky, zdravotnícke potreby, ohrievače, drogériu, čistiace prostriedky, balíčky trvanlivých potravín a jednorazový riad.
 
Vyššie vymenované veci môžu záujemcovia priniesť každý deň medzi 8.00 a 20.00 hod. do suterénu Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A, ktorý sa nachádza pri vchode z Ružínskej ulice.
 
 
Ďalšie formy pomoci
 
Mesto Košice tiež spustilo viaceré aktivity na pomoc utečencom. Pripravuje letáky, ktoré budú príslušníci mestskej a štátnej polície rozdávať utečencom, aby sa dokázali v meste zorientovať a získať potrebnú pomoc.
 
„Na webovú stránku mesta má pribudnúť ukrajinská verzia. Tento týždeň je v pláne aj spustenie informačného call centra pre Ukrajincov v núdzi. Dovtedy im všetky potrebné informácie ponúknu aj príslušníci mestskej polície, ktorí hovoria po ukrajinsky, a to na telefónnom čísle 159,“ uviedol magistrát.
 
Mesto zároveň vyhlásilo materiálnu zbierku na pomoc partnerskému mestu Užhorod alebo výzvu Srdce v meste pre Ukrajinu. Pre občanov, ktorí chcú prispieť finančne je k dispozícii transparentný účet mesta Košice SK56 0900 0000 0051 6742 4414.
 
Ten ešte v roku 2020 odsúhlasilo mestské zastupiteľstvo na základe návrhu viceprimátorky Lucie Gurbáľovej na pomoc rodinám poznačeným dopadmi pandémie koronavírusu.
 
„Financie vyzbierané v týchto dňoch poputujú výlučne na pomoc a zabezpečenie pobytu ukrajinských utečencov v metropole východu,“ dodal magistrát.
(11:35, red, Mesto Košice)
Diskusia
Pridať komentár