Knižnice v Prešovskom kraji navštívilo vlani vyše 413-tisíc čitateľov

1135x
02. Marec 2022
Bardejovská knižnica eviduje za minulý rok vyše 34-tisíc čitateľov
V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela v Bardejove si ľudia vypožičali viac ako 111-tisíc kníh (Foto: red)
 
Aj keď boli kultúrne organizácie PSK v roku 2021 otvorené pre verejnosť v obmedzenom režime, ich život nezastal. Len do knižníc prišlo viac ako 413-tisíc čitateľov, do hvezdární takmer 13-tisíc návštevníkov a do divadiel takmer 15-tisíc divákov.
 
Ako uviedla Prešovská župa, knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) navštívilo vlani viac ako 413-tisíc čitateľov a spolu si vypožičalo viac ako 908-tisíc kníh, vrátane tých elektronických. Najviac záujemcov, vyše 159-tisíc, prišlo do Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove, kde si vypožičalo spolu viac ako 342-tisíc knižných titulov.
 
Takmer 62 500 návštevníkov zavítalo do Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou a vypožičalo si vyše 124-tisíc kníh. Podtatranskú knižnicu v Poprade navštívilo vlani viac ako 58-tisíc ľudí, ktorí si vypožičali takmer 99-tisíc titulov. Okresná knižnica D. Gutgesela v Bardejove eviduje za minulý rok vyše 34-tisíc čitateľov s viac ako 111-tisíc vypožičaných kníh.
 
 
 
Takmer 32-tisíc ľudí si prišlo vlani vypožičať vyše 55-tisíc kníh do Ľubovnianskej knižnice v Starej Ľubovni a do Vihorlatskej knižnice v Humennom zavítalo 30-tisíc čitateľov. Vypožičalo si takmer 70-tisíc titulov. Skoro rovnaký počet kníh si požičalo aj vyše 26-tisíc čitateľov Podduklianskej knižnice vo Svidníku. V Knižnici J. Henkela v Levoči evidujú za minulý rok vyše 10 700 návštevníkov a viac ako 36-tisíc požičaných kníh.
 
Návštevnosti sa tešila aj hvezdáreň či divadlá 
 
Hvezdárne PSK, Hvezdáreň a planetárium v Prešove a Vihorlatská hvezdáreň v Humennom, privítali v roku 2021 na svojich podujatiach pre verejnosť spolu viac ako 12 800 návštevníkov.
 
Počas šiestich mesiacov, kedy boli divadlá PSK – Divadlo Jonáša Záborského v Prešove a Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove - sprístupnené verejnosti v obmedzenej kapacite, si pre svojich divákov pripravili spolu 124 predstavení a odpremiérovali sedem hier. V hľadisku si ich pozrelo celkovo viac ako 14 700 divákov.
 
Spolu 40 predstavení pred 27-tisíc divákmi odohral vlani Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) a takisto uviedol premiéru s názvom Reprezentačný koncert, ktorá predstavuje hudobno-tanečnú šou prepájajúcu tradície rôznych kultúr.
(10:16, L. Heilová, TS)
 
Diskusia
Pridať komentár