Košická univerzitná nemocnica už ošetrila prvých pacientov z Ukrajiny

1025x
02. Marec 2022
Nemocnica plánuje pre pacientov zriadiť aj samostatný pavilón
V nemocnici sa postarajú o každého pacienta z Ukrajiny, ktorý potrebuje ošetrenie. Foto: Ahoj Košice
 
V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice už poskytli zdravotnú starostlivosť viac než desiatim ľuďom z Ukrajiny. Niektorých však museli aj hospitalizovať.
 
Informovala o tom hovorkyňa UNLP Monika Krišková s tým, že nemocnica je tiež pripravená zriadiť samostatný pavilón pre pacientov z tejto krajiny.
 
Ako uviedol generálny riaditeľ nemocnice Ján Slávik, pôvodne boli pripravení zriadiť pavilón pre pacientov s ochorením COVID-19, ale aktuálna covidová situácia im však umožňuje pripraviť ho pre obete vojny a utečencov z Ukrajiny.
 
Podľa slov hovorkyne nemocnica predpokladá, že najviac vyťažené budú urgentné príjmy na Triede SNP a na Rastislavovej ulici. O prvých ukrajinských pacientov sa postarali už uplynulé dni.
 
Na traumatológii hospitalizovali dieťa v sprievode matky z Ukrajiny a ešte jednu mladú ženu. Takisto aj covidové ambulancie poskytli zdravotnú starostlivosť ľuďom prichádzajúcim z Ukrajiny.
 
 
Chýbajú im lekári či sanitári
 
Nemocnica pri starostlivosti o ukrajinských pacientov využije aj kolegov z Ukrajiny.
 
„Máme piatich zdravotníkov, štyroch lekárov a sestru, určite budú nápomocní na urgentných príjmoch a tiež pri liečbe pacientov s covidom, prípadne inými infekčnými ochoreniami. Takisto oslovíme na spoluprácu aj študentov Ukrajincov z LF UPJŠ,“ povedal riaditeľ Slávik.
 
Riaditeľ tiež uviedol, že situácia v UNLP nie je jednoduchá.
 
„Naši zamestnanci pracujú s plným nasadením už dva roky, mali sme najviac covidových pacientov zo všetkých zdravotníckych zariadení na Slovensku. A stále máme. Takisto nám chýba mnoho lekárov, sestier, sanitárov, fyzioterapeutov, ktorí kvôli covidu ostávajú v izolácii, či v karanténe,“ dodal Slávik. 
 
 
Postarajú sa o každého pacienta
 
Nemocnica pripomína, že zdravotníci sa starajú o každého pacienta z Ukrajiny, ktorý potrebuje ošetrenie.
 
„Každý, kto potrebuje našu pomoc, ju dostane. Samozrejme bezplatne. Aj keď nebude mať doklad totožnosti, postaráme sa oňho, máme skúsenosti aj s takými situáciami. Ľudia z Ukrajiny, ktorí sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, dostanú všetky potrebné vyšetrenia a starostlivosť. Ak nie sú verejne zdravotne poistení, úhrada bude realizovaná zo štátneho rozpočtu. Pri pacientoch z Ukrajiny nad 60 rokov sa dá predpokladať, že majú liečbu svojich prípadných ochorení nastavenú. Musíme v nej vedieť pokračovať,“ skonštatoval výkonný riaditeľ nemocnice Ľuboslav Beňa.
 
Aktuálna covidová situácia
 
V UNLP je momentálne hospitalizovaných do 200 pacientov s ochorením COVID-19 a obsadenosť covidových lôžok sa za uplynulé dva týždne pohybuje od 60 – 65 percent.
 
„Lepšia situácia je v tom, že máme menej kriticky chorých pacientov. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebujú počas tejto vlny traja až piati pacienti denne. To nám umožňuje čiastočne uvoľniť kapacity na Oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ zhodnotil Slávik.
 
Mierne sa však zvýšil počet pacientov, ktorí potrebujú vysokoprietokový kyslík prostredníctvom kyslíkových prístrojov.
 
„Pokiaľ ide o príjem pacientov na covidových ambulanciách, v tomto smere je situácia stabilizovaná a pokojná,“ dodal Beňa.
(8:35, red)
Diskusia
Pridať komentár