Záujem o jódové tablety v lekárňach je veľký, ŠÚKL však neodporúča neuvážené užívanie jódu

1325x
02. Marec 2022
Vytváranie neuvážených zásob liekov môže viesť k výpadkom daných liekov na trhu
Pri nadmernom užívaní môže dôjsť k zdravotným rizikám (Foto: canva/ilustračná) 
 
Lekárne po celom Slovensku evidujú v posledných dňoch zvýšený záujem o jódové tablety, ktoré majú chrániť pred radiáciou. Štátny ústav pre kontrolu liečiv však neodporúča hromadné zásobovanie sa jódom ani jeho neuvážené užívanie.
 
Štátny ústav pre kontrolu liečiv neodporúča neuvážené užívanie jódu. Ako informoval na svojej sociálnej sieti, pri dlhodobom, prípadne nadmernom, užívaní jódu hrozia zdravotné riziká – napríklad vznik ochorení štítnej žľazy (struma, hypo- alebo hypertyreóza), či ohrozenie srdcovo-cievneho systému.
 
Štátny ústav zároveň upozorňuje občanov, že vytváranie neuvážených zásob liekov v domácich lekárničkách môže viesť k výpadkom daných liekov na trhu. Následkom takejto situácie budú mať pacienti, ktorí lieky naozaj potrebujú, znemožnený prístup k liečbe.
 
Ako dodal ŠÚKL, na Slovensku je registrovaných viacero liekov s obsahom jódu v rôznych formách. Napríklad vo forme tabliet či roztoku.
 
Jódové tablety slúžia ako prevencia vstrebávania rádioaktívneho jódu do organizmu a sú určené na použitie v prípade radiačnej havárie alebo počas vyšetrenia v nukleárnej medicíne, ich užívanie v iných prípadoch nepredstavuje pre človeka žiadny benefit. Ich užívanie môže v dlhodobom horizonte viesť k depresii, nervozite, impotencii či nespavosti.
(8.16, ŠÚKL)
 
Diskusia
Pridať komentár