Košická župa má aktuálne k dispozícii 721 lôžok pre vojnových utečencov z  Ukrajiny, zháňa pre nich ďalšie postele

645x
01. Marec 2022
Pribudnú aj ďalšie autobusové spojenia či kontaktné body
Košická župa aktuálne k dispozícii 721 lôžok pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
 
Košický samosprávny kraj (KSK) má aktuálne v prevádzke 14 zariadení, ktoré fungujú ako azylové centrá pre vojnových utečencov z Ukrajiny. Košická župa na tento účel vyčlenila voľné kapacity stredoškolských internátov, turistických ubytovní, školy v prírode aj telocviční.
 
Informovala o tom hovorkyňa predsedu (KSK) Anna Terezková.
 
 
Chýbajú matrace a postele
 
Ako uviedol predseda košickej župy Rastislav Trnka, župa má vo svojich zariadeniach aktuálne k dispozícii 721 lôžok a v utorok (1. 3.) bolo obsadených 272 miest. Ak to bude potrebné, kapacitu vedia navýšiť až do šesťtisíc lôžok.
 
Ako azylové centrá slúžia aj priestory telocviční, napríklad 50 miest vzniklo v telocvični SOŠ technickej v Michalovciach, 70 lôžok je v telocvični SOŠ techniky a služieb vo Veľkých Kapušanoch a kapacitu 75 miest má telocvičňa Hotelovej akadémie na Južnej triede v Košiciach.
 
Župa vie takto prispôsobiť aj ďalšie priestory, lenže potrebuje aj pomoc verejnosti.
 
„Keďže máme nedostatok matracov a postelí, touto cestou prosím verejnosť a firmy, ak vedia pomôcť s týmto vybavením, aby nás kontaktovali,“ vyzval Trnka.
 
Čítajte aj:
Teplá strava či testovanie
 
Hovorkyňa priblížila, že v azylových centrách dostávajú vojnoví utečenci základnú humanitárnu pomoc. Kraj v nich realizuje aj testovanie na COVID-19.
 
Prvé rodiny v utorok prijal aj stredoškolský internát pri SOŠ technickej na Kukučínovej 23 v Košiciach.
 
„Ľuďom, ktorí sú ubytovaní v našom školskom internáte, poskytujeme aj teplú stravu. Tiež tu máme mladých ľudí, ktorým ako stredná odborná škola vieme poskytnúť aj priestor na vzdelávanie. Budeme sa snažiť vytvoriť im také podmienky, aby sa tu cítili dobre,“ povedal riaditeľ školy Ján Pituch.
 
 
Pribudnú ďalšie autobusové spojenia
 
Od stredy (2. 3.) pribudnú aj ďalšie autobusové spojenia zo štátnej hranice vo Vyšnom Nemeckom a Veľkých Slemenciach, ktoré nadväzujú na vlakové alebo autobusové spojenia v Košiciach a v Michalovciach.
 
Na autobusových spojoch, ktoré sú súčasťou služieb u dopravcov eurobus a ARRIVA Michalovce platí nulové cestovné pre obyvateľov z Ukrajiny.
 
Kyvadlová doprava bude z hraničných priechodov premávať počas pracovných dní približne každú hodinu.
 
„Z Vyšného Nemeckého bude od stredy premávať 25 spojení oproti súčasným deviatim a z Veľkých Slemeniec to bude celkovo 19 spojov, čo je o 10 viac, než doposiaľ. Navyše pribúdajú aj priame spojenia z Veľkých Slemeniec do Michaloviec a Košíc. Jednotlivé spoje sme sa snažili prispôsobiť tak, aby nadväzovali na autobusové spoje a vlaky v Michalovciach a v Košiciach aj na vlaky smerujúce do iných európskych miest,“ dodal Trnka.
 
Kontaktné body budú aj na železničnej stanici
 
Kraj zriadil v sobotu (26. 2.) na hraničných priechodoch Vyšné Nemecké a Veľké Slemence kontaktné body, kde dobrovoľníci z Dobrovoľníckeho centra Košického kraja sú v nich k dispozícii každý deň 24 hodín.
 
Vojnovým utečencom poskytujú informácie o možnostiach ubytovania v azylových centrách, dopravných spojeniach a nájdu tam aj základnú humanitárnu pomoc.
 
Ďalšie kontaktné body zriadi župa aj na železničnej stanici v Košiciach. Informácie pre obyvateľov Ukrajiny budú tiež poskytovať aj prostredníctvom infolinky, ktorá bude spustená v najbližších dňoch.
(15:15, red, KSK)
Diskusia
Pridať komentár